Pērn Latvijā pieaugušas algas

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат
Акция протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки с требованием выполнения ранее утвержденного графика повышения зарплат - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Algas Latvijā aug, ekonomika iznāk no "ēnas", visvairāk pelna programmētāji un baņķieri – tamlīdzīgus rezultātus parādīja pētījums, ko veica žurnāls "Kapitāls" sadarbībā ar kadru atlases uzņēmumu CV-Online Latvia.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Aizvadītajā gadā Latvijā pieaugušas algas par 6%. Pētījums, ko veica žurnāls "Kapitāls" sadarbībā ar kadru atlases uzņēmumu CV-Online Latvia, norāda, ka 2018. gadā iedzīvotāji vidēji saņēmuši 948 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas, vēsta jauns.lv.

CV-Online Latvia vadītājs Alvis Brodiņš uzsvēra, ka neto alga Latvijā ir aptuveni par 22% augstāka nekā atspoguļo oficiālie statistikas dati, taču gada laikā šī starpība sarukusi par trim procentpunktiem. Tas varētu liecināt, ka kompānijas pakāpeniski izved algas "no ēnas".

Кошелек - Sputnik Latvija
Arodbiedrības pieprasa minimālās algas palielināšanu līdz 540 eiro

Pētījums rāda, ka algu 850 eiro apmērā "uz rokas" saņem vismaz puse aptaujāto. Uzņēmumos ar valsts kapitātu vidējā alga gada laikā pieaugusi gandrīz par 11% - līdz 821 eiro, vietējos uzņēmumos ar privāto kapitātu – gandrīz par 7%, līdz 907 eiro, starptautiskajos uzņēmumos ar privāto kapitālu – par 4%, līdz 1057 eiro. Zemākā alga fiksēta mazajos uzņēmumos, un gada laikā tā pieaugusi tikai par 5%.

Algas Latvijas reģionos pērn mazliet pietuvojies galvaspilsētas līmenim. Rīgā tās vidēji bija par 34% lielākas nekā citās pilsētās un reģionos, un gada laikā starpība sarukusi par 7 procentpunktiem. Vidējā alga pēc nodokļu nomaksas Rīgā pārsniegusi 1000 eiro, bet Rīgas reģionā un Jūrmalā sasniegusi 960 eiro.

Zemākā vidējā alga Latgalē – 667 eiro; Vidzemē – 777 eiro, Zemgalē – 749 eiro, Kurzemē – 746 eiro.

Veselības aprūpes un sociālās aprūpes nozarē algas pieaugušas par 12,6%, izglītībā – gandrīz par 9%, lauksaimniecībā, zivsaimniecībā un mežsaimniecībā – vairāk nekā par 8%.

Портфель с бюджетом Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Satricinājums viņus nebiedē: Latvijas amatpersonu ienākumi turpinās pieaugt

Pērn lielākās algas tika izmaksātas IT un programmēšanas speciālistiem – 1285 eiro, viņiem seko banku un finanšu pakalpojumu nozare – 1137 eiro, trešajā vietā seko telekomunikāciju nozare – 1086 eiro. zemākās algas – mazāk nekā 700 eiro neto – pērn saņēma izglītības, mākslas, kultūras un sabiedriskās ēdināšanas nozares darbinieki.

Joprojām saglabājas starpība starp vīriešiem un sievietēm izmaksātajām summām. 2018.gadā vīrieši vidēji saņēma 1081 eiro, sievietes – 855 eiro mēnesī "uz rokas".

2017. gadā vidējā alga Latvijā bija 894 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas – par 6,2% vairāk nekā 2016. gadā.

Ziņu lente
0