Migrantus no Tadžikistānas izglāba no darba verdzības Latvijā

© Pixabay / cegohРабочие на стройке, архивное фото
Рабочие на стройке, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas darba devējs četrus mēnešus neizmaksāja algu celtniekiem no Tadžikistānas, kuri gandrīz nomira badā.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Latvijā no darba verdzības izglābti 19 Tadžikistānas pilsoņi, vēsta Sputnik Tadžikistāna ar atsauci uz LNT.

Par vergu tirdzniecības upuriem kļuva vīrieši 40-50 gadu vecumā, kuri strādāja būvniecības nozarē. Viņi noslēdza darba līgumu ar darba devēju, taču viņš četru mēnešu garumā gandrīz nemaksāja viņiem par paveikto darbu.

Рабочие собирают урожай капусты - Sputnik Latvija
Darba vietas Latvijā – starp bīstamākajām Eiropā

Beigās vīriešiem nācās vērsties Latvijas Valsts darba inspekcijā (VDI). Pārbaudes laikā inspekcija konstatēja pārkāpumus darba devēja rīcībā, tāpēc lietā iesaistīja valsts Iekšlietu ministriju. Izmeklēšana konstatēja, ka Tadžikistānas pilsoņi kļuvuši par cilvēkг tirdzniecības upuriem.

"Istabiņā, kur dzīvoja trīs cilvēki, bija astoņi kartupeļi un divi sīpoli. Es nerunāju par to, ka ledusskapis bija pilnīgi tukšs un nebija arī prognozes, ka darba devējs nosegtu šo pārtiku, lai cilvēki neciestu badu. Vairākiem bija radušās veselības problēmas no neēšanas," pastāstīja organizācijas "Patvērums "Drošā māja" vadītāja, Baltijas prēmijas ieguvēja par ieguldījumu cilvēku tirdzniecības apkarošanā Sandra Zalcmane.

IeM pārstāve Lāsma Stabiņa atzīmēja, ka darba migranti nezina savas tiesības un nevar atgriezties Tadžikistānā.

Izmeklēšanas laikā trim migrantiem izdevās pamest Latviju, pārējie 16 cilvēki iziet sociālo rehabilitāciju un saņem valsts atbalstu, kā arī cenšas atrast darbu, taču pagaidām bez panākumiem.

"Iepriekšējais darba devējs ir noziņojis saviem kolēģiem, darba devējiem, ka šos cilvēkus nevar ņemt darbā par to, ka viņi ziņoja konkrētām iestādēm," pastāstīja Zalcmane.

Saskaņā ar Global Slavery Index 2016 pētījuma datiem, Latvija ieņem 32. vietu pasaulē pēc iedzīvotāju skaita, kuri atrodas verdzībā, – verdzības upuri valstī ir 8 tūkstoši cilvēku, jeb 0,4% no visiem iedzīvotājiem.

Kopumā pasaulē 45,8 miljoni cilvēku 167 valstīs cieš no verdzības, savukārt 58% mūsdienu vergu dzīvo vien piecās Āzijas valstīs – Indijā, Ķīnā, Pakistānā, Bangladešā un Uzbekistānā.

Ziņu lente
0