Nāvju skaits darbavietā Latvijā pērn pieaudzis gandrīz par trešdaļu

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasЗаготовка древесины в Челябинской области
Заготовка древесины в Челябинской области - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn Latvijā darbavietā bojāgājuši 29 cilvēki, lielākoties celtniecības, mežistrādes un lauksaimniecības nozarē.

RĪGA, 3. maijs – Sputnik. Latvijā pērn darbavietā bojāgājuši 29 cilvēki – tas ir gandrīz par trešdaļu vairāk, nekā 2017. gadā, paziņoja Valsts darba inspekcijas direktors Renārs Lūsis Latvijas Radio 4 ziņu dienestam.

"Bojāgājušo skaits darbavietās pērn sastāda 29 cilvēki. Tas ir par 8 cilvēkiem vairāk, nekā pirms gada. Taču, ir vērts atzīmēt, ka 2017. gads uzstādīja sava veida rekordu – letālu nelaimes gadījumu rādītājs darbavietā bija zemākais pēdējo 20 gadu laikā," pateica Lūsis.

Pēc viņa sacītā, piecos no šiem 29 gadījumiem darbinieku nāve bija saistīta ar kritienu no liela augstuma, piemēram, kad celtnieks strādājis uz nenostiprinātām kāpnēm, vēl seši cilvēki gāja bojā koku nogāšanās rezultātā, veicot mežistrādes darbus.

Lūsis norādīja, ka visbiežāk nāvi darbavietā izraisa drošības noteikumu neievērošana, savukārt par nelaimes gadījumu upuriem kļūst cilvēki, kuriem ir maz pieredzes un trūkst zināšanu par pareizu darba procesu organizēšanu.

Bīstamākās nozares cilvēku nāves darbavietā skaita ziņā ir celtniecība, pārstrādes rūpniecība, transporta nozare un lauksaimniecība. Šajās četrās nozarēs notiek 80% visu darbinieku nāves gadījumu darbavietā, un tieši šīs nozares uzmanīgi uzrauga darba inspekcija, uzsvēra Lūsis.

Рабочие собирают урожай капусты - Sputnik Latvija
Darba vietas Latvijā – starp bīstamākajām Eiropā

"Mēs pastāvīgi veicam tematiskas pārbaudes, taču mēs nevaram katram uzņēmumam pielikt klāt inspektoru. Tāpat mēs nevaram būt atbildīgi par to, kas notiek pēc mūsu pārbaudēm – vai darba devējs maina savu attieksmi vai nē. (…) Ja darba devējs rada nedrošus darba apstākļus, tad viņš riskē ar savu uzņēmumu – tas ir tas, ko mēs vēlamies darīt skaidru ar šogad rīkoto informatīvo kampaņu: atbild katrs – gan darbinieks, gan darba devējs," piebilda viņš.

Saskaņā ar Eurostat datiem, darbiniekiem visdrošākā valsts izrādījusies Nīderlande, otro vietu ieņem Vācija, bet trešo – Zviedrija. Visvairāk nāves gadījumu darbavietā uz katriem 100 tūkstošiem iedzīvotājiem notiek Luksemburgā, otrajā vietā – Rumānija, savukārt trešajā – Latvija.

Ziņu lente
0