LTRK: pašvaldības cer uz bagātiem iedzīvotājiem un negrib "pašiverēt"

CC BY 3.0 / alinco_fan / Daugavpils, Latvia / Улица в городе Даугавпилс, Латвия
Улица в городе Даугавпилс, Латвия  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Aigars Rostovskis aicināja pašvaldības piepildīt budžetu uz biznesa maksātu nodokļu, nevis uz bagātu iedzīvotāju rēķina.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Pašvaldību reforma ir nepieciešama, taču uzņēmēji uzskata, ka tās mērķis nevar būt mehāniska pašvaldību skaita samazināšana; galvenais – lai jaunajos apstākļos tās varētu piesaistīt biznesu darbam savā teritorijā, radio Baltkom ēterā pastāstīja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Aigars Rostovskis.

10. aprīlī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija publicēja jaunās reformas plānus, kas paredz samazināt pašvaldību skaitu no 119 līdz 35. Ministrijas vadītājs Juris Pūce apliecināja, ka reģionālā reforma ļaus nostiprināt reģionus, stimulēs uzņēmēju aktivitātes pieaugumu budžeta līdzekļu ekonomijas apstākļos. Viņš solīja, ka samazināsies arī deputātu vietu skaits no 1700 līdz 700.

Витраж с картой Латвии - Sputnik Latvija
Novadu reforma lēnām virzās uz priekšu

Aigars Rostovskis, komentējot gaidāmo reformu, norādīja, ka bizness to kopumā atbalsta. "Protams, mēs atbalstām to, ka pašvaldības vajag reformēt. Taču mums ir mazliet citāda pieeja, mums šķiet, ka nav tik svarīgi, cik daudz būs pašvaldību," teica Rostovskis.

Viņš atzīmēja, ka patlaban pašvaldības savu budžetu pārsvarā veido uz ienākumu nodokļa rēķina un nekādi neveicina biznesa attīstību.

"Pašvaldību galvenais ienākums ir ienākumu nodoklis. Viņi vēlas, lai būtu bagāti iedzīvotāji, kuri deklarētos šajās pašvaldībās. Taču pašvaldībām nav motivācijas noturēt un piesaistīt biznesu," norādīja Rostovskis.

Viņš uzskata, ka pašvaldībām ir jāmaina pieeja un jāsāk aktīva sadarbība ar biznesu, piesaistot to darbā savā teritorijā. Pašvaldību aktīva pozīcija palīdzētu visai Latvijai ne tikai ekonomiskā, bet arī sociālā aspektā.

"Latvijā vajadzīgs maksimāls skaits darba vietu, kur cilvēki varētu saņemt lielas algas. Tas ir vienīgais variants, kā noturēt mūsu cilvēkus, kā palielināt dzimstību, kā attīstīt ekonomiku," – secināja Rostovskis.

Ziņu lente
0