Politika

Neatkarīgā: Ušakovs pametīs "Saskaņas" vadītāja amatu jūnijā

© Sputnik / Sergey MelkonovНил Ушаков на съезде партии "Согласие"
Нил Ушаков на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nils Ušakovs plāno pamest "Saskaņas" vadītāja amatu savā dzimšanas dienā, vien divas nedēļas pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām, raksta Neatkarīgā; jaunais līderis jau ir zināms.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. "Saskaņas" partijas kongresā 8. jūnijā, savā 43. dzimšanas dienā atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs pametīs savu valdes priekšsēdētāja amatu un nodos to Vjačeslavam Dombrovskim, kurš nesen kļuvis par partijas locekli, raksta nra.lv. Tas notiks vien divas nedēļas pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

"Saskaņas" priekšsēdētāja vietnieks, Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs apstiprināja, ka kongresa dalībniekus aicinās atbalstīt Dombrovska kandidatūru, un uzsvēra, ka kandidāts ir pierādījis, ka ir šī amata cienīgs.

Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Nekas labs Rīgu negaida: iedzīvotāji novērtēja Ušakova atstādināšanu

Saskaņā ar neoficiālu informāciju, partijā pastāv viedoklis, ka tās vadībā jāatgriežas Urbanovičam, kurš šo amatu 2005. gadā nodeva Ušakovam, taču viņš nevēlas uzņemties šādu atbildību. Pilnībā partijas valdi viņš neatstās un plāno saglabāt partijas priekšsēdētāja vietnieka amatu.

Ņemot vērā, ka Dombrovski sākumā solīja pasludināt par "Saskaņas" pirmo numuru Eiropas Parlamenta vēlēšanās, taču šie plāni mainījās, un saraksta augšgalā būs Ušakovs, avīze uzskata, ka partijas vadība var būt sava veida kompensācija Dombrovskim. Tiesa, "Saskaņai" priekšsēdētāja maiņa vedīs pie neprognozējamām sekām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklēšanas rezultātā, kurš šobrīd uzmanīgi pēta visu Rīgas pašvaldības uzņēmumu darbu, pret Ušakovu var sākt rīkot kriminālprocesuāla rakstura darbības, un tas nav savienojams ar partijas vadību. Tai pat laikā pēc ievēlēšanas Eiropas Parlamentā Ušakova iespēja vērst uzmanību partijai tiks ierobežota. Šobrīd politiķis tiek pakļauts asai kritikai, savukārt Dombrovska figūra der partijas rebrendingam.

Kas to būtu domājis

Vjačeslavs Dombrovskis ienāca politikā pēc vēsturiskā prezidenta Valda Zatlera rīkojuma par Saeimas atlaišanu. Toreiz kopā ar Zatlera Reformu partiju politiskajā arēnā izgāja šobrīd jau pazīstami politiķi, piemēram, Inese Lībiņa-Egnere un Viktors Valainis.

Zatlera Reformu partija ātri guva zaudējumu, un vispazīstamākie tās locekļi pārgāja "Vienotībā", viņu vidū bija arī Vjačeslavs Dombrovskis. Oficiāli viņš nekļuva par "Vienotības" locekli, taču vēlēšanās tika izvirzīts pēc tās saraksta un ar tā dēvēto mīksto mandātu iekļuva Saeimā, kad Jānis Reirs kļuva par labklājības ministru. 2015. gadā Dombrovskis paziņoja par aiziešanu no aktīvās politikas.

Линдерман о подарке властей Латвии латышам: будут додавливать Ушакова и утопят Согласие - Sputnik Latvija
Video
Lindermans: ne velti pret Ušakovu nav ierosināta neviena krimināllieta

Kaut gan, kad Zatlera Reformu partija, uzvarot ārkārtas vēlēšanās 11. Saeimā, centās izveidot valdošo koalīciju ar "Saskaņu" (šobrīd Valdis Zatler dēvē šo mēģinājumu par kļūdu), spriežot pēc toreizējās Vjačeslava Dombrovska retorikas, grūti bija paredzēt, ka pēcāk viņš kļūs par "Saskaņas" locekli, kuru kritizēja Saeimas tribīnē.

Taču kļūstot par "Saskaņas" premjerministra kandidātu pirms pagājušajām Saeimas vēlēšanām, viņš paziņoja, ak tieši tas fakts, ka "Saskaņu" nelaiž valdībā un Ministru Kabinetā ilgu laiku sēž vienu un to pašu politisko spēku triumvirāts, kļuva par galveno Latvijas stagnācijas iemeslu.

"Vjačeslavs Dombrovskis ir savādāks nekā Nils Ušakovs, viņš ir savādāks nekā Jānis Urbanovičs, bet jautājums ir šāds - vai viņš spēs izmantot visu to savu savādākumu, lai izveidotu organizāciju savādāku. Un kas vēl svarīgāk, vai viņš spēs izmainīt organizāciju, vai organizācija tomēr izmainīs viņu. Bet tas ir skaidrs, ka Saskaņai jāmaina gan ideoloģija, gan priekšplānā esošās personas," atzīmēja politologs Filips Rajevskis.

Ziņu lente
0