Forbes: jaunuzņēmums no Latvijas var kļūt par medicīnas nākotni

© Sputnik / Александр Кондратюк / Pāriet pie mediju bankasМедсестра накладывает гипс пациенту
Медсестра накладывает гипс пациенту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata, ka 2024. gadā 3D drukas pakalpojumu tirgus medicīnā sasniegs 1,2 miljardus dolāru.

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik. Kaulu lūzuma ārstēšana nozīmē smagu un neērtu ģipsi, kas paredzēts lūzuma fiksācijai un aizsardzībai. Taču uzņēmēji Sigvards Krongorns un Jānis Oliņš no Latvijas vēlas šo situāciju mainīt – viņu jaunuzņēmumā CastPrint ar 3D printera palīdzību tiek drukāti individuāli viegli fiksatori, stāsta Forbes.

Fiksatori CastPrint ir viegli un ērti, ar tiem var peldēt, tos var noņemt un uzlikt, tāpēc pacientiem rodas iespēja sākt reabilitāciju ātrāk. Tā kā viens fiziskās terapijas seanss Latvijā maksā aptuveni 20-40 eiro (fiksators izmaksās aptuveni 100 eiro), tas var paātrināt atveseļošanos un ietaupīt pacientu līdzekļus.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Castprint (@castprint.co)

Krongorns un Oliņš ir bijušie auditori, un nolēma uzsākt biznesu, kad Oliņš guva elkoņa lūzumu audita sezonas periodā.

"Lai arī Jānis varēja strādāt, viņš bija spiests palikt mājās, jo viņa žaketi nebija iespējams uzvilkt pāri ģipsim, bet bez uzvalka viņš nevarēja iet pie klienta. Tolaik mani ļoti ieinteresēja 3D druka un tās potenciāls. Reiz 2016. gadā Jānis ieteicās: "Kāpēc gan neuzdrukāt ģipsi?" pastāstīja Krongorns.

Viņi sameklēja savu pirmo dizaineru Matīsu Babri un sāka darbu pie prototipiem.

"Mēs iztaujājām ārstus, klīniku vadītājus, medmāsas, apdrošināšanas kompānijas un regulatora pārstāvjus, lai pēc iespējas vairāk uzzinātu par lūzumu ārstēšanu," atcerējās Oliņš.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Castprint (@castprint.co)

Tagad CastPrint ir vairāku privāto klīniku oficiālais partneris. Piemēram, sadarbība ar bērnu slimnīcu Rīgā sākās, kad pacienti izdzirdēja runas par brīnumainajiem fiksatoriem un sāka taujāt, vai nevar tādus dabūt. Partnerība ar klīniku norit tā: CastPrint piegādā savu 3D skeneri, ārsts vai medmāsa sagatavo traumētās zonas attēlu un nosūta CastPrint, kur izgatavo individuālo fiksatoru.

3D druka ir ātri augoša nozare, eksperti uzskata, ka 2024. gadā 3D drukas medicīnisko pakalpojumu tirgus sasniegs aptuveni 1,2 miljardus dolāru. Tajā jau ir populāras kompānijas, piemēram, Londinas jaunuzņēmums Andiamo kopš 2014. gada drukā bērnu ortozes.

Pēdējā gada laikā uzņēmums CastPrint ir pieaudzis četrkārt, un tā dibinātāji ir pārliecināti par panākumiem. Viņi cieši sadarbojas ar uzņēmējiem un profesionāļiem veselības aprūpes jomā un ir pārliecināti, ka sadarbība ļaus uzņēmumam paplašināties arī citās jomās (piemēram, 3D druka ortodontijas nozarē) un mainīties saskaņā ar tirgus prasībām.

Oliņš atcerējās, ka sākumposmā saskārušies ar profesionālu skepsi no ārstu puses, taču vēlāk, kad izdevies pierādīt, ka uzņēmēji uzklausa ārstu padomus, uzticība pieaugusi.

Viņš pastāstīja, ka iespējams ierasties jebkurā slimnīcā Latvijā un apjautāties traumatologam par CastPrint. Noskaidrosies, ka fiksatori jau ir pielietoti vai speciālists vismaz ir informēts par alternatīvu tradicionālajam ģipsim.

CastPrint jau guvis panākumus Latvijā, un Krongorns plāno popularizēt to Eiropā, bet pēc tam – arī visā pasaulē.

Oliņš atklāja, ka uzņēmums gatavojas iziet tirgū Skandināvijas valstīs, sākot no Somijas, un pauda cerību, ka pēc dažiem mēnešiem tas parādīsies arī Lielbritānijā. Uzņēmējs ir pārliecināts, ka, pateicoties vienkāršajiem pakalpojumiem, uzņēmumam ir attīstības potenciāls, un tas var mainīt lūzumu ārstēšanas metodes visā pasaulē.

Ziņu lente
0