Slaucējas un traktoristi Latvijā bojā tehniku

© Sputnik / Ульяна Соловьева / Pāriet pie mediju bankasДойка коровы
Дойка коровы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Darba roku lauksaimniecībā trūkst, bet esošās neprot apieties ar tehniku.

RĪGA, 15. aprīlis — Sputnik. Latvijas lauksaimniecības sektorā vērojams katastrofāls kadru trūkums, vēsta Bb.lv, atsaucoties uz Latvijas Avīzes sniegtajām ziņām.

Preses izdevums stāsta, ka krītas kvalitāte, mazinās arī iespējas apgūt ar laukiem saistītās profesijas, tāpēc nozare cieš darba roku trūkuma rezultātā.

Каски рабочих - Sputnik Latvija
Kadru bads: uzņēmēji Latvijā nevar sameklēt darbiniekus

Lauksaimniecības tehnikas ražotāju un tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Aigars Laurinovičs pastāstīja, ka 90% agregātu un iekārtu bojājumu fiksēti neprasmīgu darbību dēļ ar lauksaimniecības tehniku.

Savukārt darbinieki, kam ir pietiekamas iemaņas, pārsvarā jau pārsnieguši 50 gadu slieksni, un nekas neliecina, ka nākotnē kāds šos cilvēkus nomainīs.

Patlaban Latvijā ir astoņas mācību iestādes, kur iespējams apgūt lopkopības tehniķa, dārzkopja, lauksaimniecības tehnikas mehāniņa speciālitātes. Taču, iespējams, tuvākajā laikā tās tiks slēgtas audzēkņu trūkuma dēļ.

Mācību iestādēm neizdodas uzņemt 500 audzēkņus, kas tiek pieprasīti no profesionālās kompetences centriem, un diezin vai tuvākajā laikā būs iespējams panākt šādus rādītājus.

Iepriekš vēstīts, ka, saskaņā ar Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, darba spēka trūkums tuvākajos gados saasināsies, ņemot vērā pieprasīto un darba tirgū piedāvāto iemaņu neatbilstību, kā arī reģionālo disproporciju.

Visus uz laukiem

Vienlaikus Latvijas valdība joprojām cenšas piesaistīt cilvēkus laukiem. Jaunais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards informēja: lai cilvēki varētu atrast darbu laukos, nepieciešama kvalifikācija darbam lauksaimniecībā vai ar to saistītās nozarēs. Šim nolūkam nepieciešams lielāku uzmanību veltīt attiecīgo izglītojošo iestāžu finansējumam.

Молодые люди на станции железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Latvijai draud izmiršana: Euronews atzinusi bēdīgo situāciju

Ministrs atzīmēja, ka grūtības rada arī kopmītņu jautājums un būs grūti piesaistīt abiturientus lauksaimniecības augstskolām, ja šī problēma netiks atrisināta.

Gerhards norādīja, ka lauksaimniecība nav vienīgā nozare, kurā iespējams nodarbināt ciemu iedzīvotājus. Alternatīvu var dāvāt mežsaimniecība, zvērkopība. Tāpat zemkopības ministrs minēja arī tādas alternatīvas iedzīvotāju piesaistīšanai laukos, kā Latvijai netradicionālu kultūru audzēšana.

Ziņu lente
0