Latvijas administratīvi teritoriālā reforma: galvenās izmaiņas

© Sputnik / Sergey MelkonovТворческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima
Творческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādas pašvaldības apvienos, kā samazināsies pašvaldības deputātu skaits un kādiem mērķiem varētu tikt novirzīti ietaupītie līdzekļi.

RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 10. aprīlī prezentēja administratīvi teritoriālās reformas projektu, kurš paredz ievērojamu pašvaldību skaita samazināšanu. Galvenos faktus par piedāvājamo variantu apkopoja kanāls LNT.

Pēc reformas pašvaldību skaits samazināsies trīsarpus reizes – no 119 līdz 35. Vienā pašvaldībā apvienos no divām līdz deviņām esošajām pašvaldībām.

Izmaiņas neskars Rīgu, tā paliks lielākā Latvijas pašvaldība ar 640 tūkstošiem iedzīvotāju.

Apvienošana neskars arī Jūrmalu, savukārt visām pārējām Rīgas reģiona pašvaldībām gaidāmas pārmaiņas: Mārupi apvienos ar Babīti, Baldoni – ar Ķekavas novadu, lielāko daļu no kuras plāno pievienot Olaines novadam.

Nepatika gaidāma no Stopiņu novada – to pievienos Salaspils novadam. Savukārt Carnikava un Saulkrasti var kļūt jau par Ādažu novadu.

Улица в городе Даугавпилс, Латвия - Sputnik Latvija
Eksperts: Latvijā gaidāma depopulācija un "sudraba ekonomika"

Vidzemē galvenie apvienošanas procesi skars Cēsis – vienā pašvaldībā apvienos septiņas, tostarp Vecpiebalgu. Savukārt par lielāko Vidzemē kļūs Ogres pašvaldības apvienošana, kurai tostarp pievienos Lielvārdi.

Rūjienas iedzīvotāji vēlētos pievienoties Valmierai, taču tos plānots apvienot ar Valku. Limbažu pašvaldībai pievienos Salacgrīvu un Alojas novadu, un tās atbalsta šos plānus.

Izmaiņu nebūs nedz Gulbenē, nedz Alūksnē.

Kurzemē visvairāk pašvaldību apvienos ar Liepāju – jaunajā teritoriālajā iedalījumā tiks iekļautas deviņas esošās pašvaldības, tostarp arī Pāvilostu. Tas padarīs Liepāju par trešo lielāko pašvaldību Latvijā iedzīvotāju skaita ziņā (103 600 cilvēki).

Ventspili arī apvienos ar tuvumā esošajām pašvaldībām.

Zemgalē par lielāko un valsts ceturto lielāko pašvaldību iedzīvotāju skaita ziņā kļūs Jelgava ar 88 500 iedzīvotājiem.

Флаги Латвии и ЕС - Sputnik Latvija
Finanšu un migrācijas krīze: Latvijas Saeimā apsprieda Eiropas Savienības nākotni

Sešas pašvaldības plānots apvienot Aizkraukles apkaimē, tostarp Pļaviņas un Koknesi. Aizkraukli šie plāni apmierina.

Iedzīvotāju skaita ziņā lielākā Latgalē būs Daugavpils pašvaldība ar 111 tūkstošiem iedzīvotāju, tā būs otra lielākā Latvijā.

Latgalē atradīsies arī valsts mazākā pašvaldība – Līvānu novads ar 11 tūkstošiem cilvēku, to ne ar vienu apvienot negrasās.

Saskaņā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas aprēķiniem, reformas rezultātā pašvaldību deputātu skaitam jāsamazinās vairāk nekā uz pusi – par 57%: esošo 1614 deputātu vietā būs 686.

Vietējo varasiestāžu optimizācija ļaus ietaupīt apmēram simts miljonus eiro, kurus varēs novirzīt skolu tīkla nostiprināšanai un citiem mērķiem, uzskata ministrijā.

Ziņu lente
0