Politika

Nils Ušakovs atstādināts no Rīgas mēra amata

© Sputnik / Sergey MelkonovНил Ушаков на съезде партии "Согласие"
Нил Ушаков на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas mērs Nils Ušakovs atstādināts no amata ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces lēmumu.

RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce izdevis rīkojumu par Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova atstādināšanu no amata, vēsta oficiālais izdevums Latvijas Vēstnesis.

Pūces rīkojumā uzskaitīta virkne pārkāpumu, kurus kā Rīgas mērs un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētājs pieļāva Ušakovs: viņš ir pārkāpis vairākas likuma normas par publiskas personas un kapitālsabiedrību kapitāldaļu pārvaldi, likuma normas par publiskas personas finanšu līdzekļu un īpašuma izšķērdēšanas novēršanu, grāmatvedības, budžeta un finanšu pārvaldes, pašvaldību budžetu likumus.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Ušakovs: lēmumu par manu atstādināšanu pieņemt var, bet "piekaut" nesanāks"

Tāpat Ušakovam bija pienākums nodot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai kompānijas Ernst & Young veiktā "Rīgas satiksmes" audita rezultātu komiju, taču tas netika izdarīts.

Dokumentā vairākas reizes norādīts, ka Ušakovs, būdams "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētājs, neuzvedās kā saudzīgs saimnieks. Atsevišķi lēmumi, kas saistīti ar autobusu Solaris iegādi, tika pieņemti sasteigti, nesagaidot ekspertu slēdzienus. Ušakovu vaino arī par to, ka viņš nav iekļāvis "Rīgas satiksmes" nolikumā grozījumus, lai izvērtētu darījumus, kuri pārsniedz noteiktu summu un spēj ietekmēt uzņēmuma darbību. Tāpat domes priekšsēdētājam bija pienākums patstāvīgi izvērtēt bijušo uzņēmuma valdes locekļu atbildību, nevis uzdot to darīt esošajai valdei.

Vēl viens Ušakova pārkāpums, uz kuru norāda Pūce, tika atzīmēts arī Valsts kontroles revīzijas slēdzienā par Rīgas transporta infrastruktūru: "Rīgas satiksme" nenodrošina caurskatāmu maksas stāvvietu ienākumu grāmatvedības uzskaiti, kas neļauj apsekot, kādiem mērķiem pārskata periodā tika iztērēti apmēram 9,11 miljoni eiro.

Почтовые конверты - Sputnik Latvija
Vides ministrija nav saņēmusi Rīgas mēra vēstuli

Tāpat Pūces rīkojumā norādīta Rīgas domes un tās komiteju sēžu rīkošanas kārtības neatbilstība normatīvajiem aktiem, tostarp minēts gadījums, kad uz nenoteiktu laiku tika izsludināts pārtraukums Rīgas domes ārkārtas sēdē, kurā tika izskatīts jautājums par galvaspilsētas nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm.

Ušakovam izteiktas pretenzijas arī par to, ka šī gada martā atbildi uz vienu no ministra pieprasījumiem sniedza nevis viņš, bet Rīgas domes Transporta un satiksmes komiteja. Izpētot šo situāciju, Pūce konstatēja, ka domes priekšsēdētājs, izvairoties no atbilžu sniegšanas, apzināti neizpilda saistības, kuras paredzētas Pašvaldību likuma 94.1. pantā.

Tāpat Pūce norāda, ka, kaut arī tas nav patstāvīgs pamats viņa rīkojuma, taču bez uzmanības nevar tikt atstāts arī fakts, ka Ušakovs, sniedzot paskaidrojumus ministram, nosūtījis tos pa pastu, nevis elektroniskā veidā, kā to paredz Valsts pārvaldes iekārtas likums.

Нил Ушаков на съезде партии Согласие - Sputnik Latvija
"Šis ir budžets, par kuru nav kauns balsot": Ušakovs pamatoja "Rīgas satiksmes" dotācijas

Argumentējot, kāpēc par norādītajiem pārkāpumiem Ušakovam jābūt atstādinātam, Pūce savā rīkojumā norādīja, ka ministram, veicot hierarhisku pašvaldību uzraudzību, jāreaģē atbilstošā veidā, un, konstatējot draudus demokrātijai un tiesiskumam, jānovērš tie.

"Atstādināšana ir nepieciešama, lai sodot Nilu Ušakovu, nodrošinātu sabiedrības interešu un tiesību ievērošanu un radītu sabiedrībā apziņu, ka valsts aizsargā indivīdu intereses un tiesības, veicina politiskās un tiesiskās kultūras izaugsmi, kā arī tiek reaģēts uz pieļautiem tik būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem," teikts rīkojumā.

Trīsdesmit dienu laikā kopš publicēšanas šis rīkojums var tikt apstrīdēts Administratīvajā rajona tiesā.

Ziņu lente
0