Latvijai neizdodas uzvarēt tuberkulozi

© pixabayМедицинский шприц
Медицинский шприц - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ik gadus Latvijā ar tuberkulozi saslimst aptuveni 500 cilvēki.

RĪGA, 24. marts — Sputnik. Latvijā vēl joprojām neizdodas uzvarēt tuberkulozi, Latvijas radio 4 programmas "Doma laukums" ēterā pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centrs, Multirezistentās tuberkulozes nodaļas vadītāja Līga Kukša.

Сотрудница больницы - Sputnik Latvija
Desmit globāli veselības draudi: no kā jābaidās Latvijai

Viņa pastāstīja, ka slimnieku skaits sarūk, tomēr nav izdevies galīgi apkarot slimību.

"Līdz šim mūsu valstī saslimst aptuveni 500 cilvēki. Kāpēc tā? Tāpēc, ka tuberkulozi nav iespējams vienkārši iznīcināt ar vakcīnu, tuberkuloze izplatās pa gaisu, un katrs pacients, kas slimo ar aktīvo tuberkulozi un piedevām klepo, var šo slimību izplatīt," – atgādināja Kukša.

Viņa paskaidroja, ka cilvēks var nesaslimt uzreiz arī pirmos divus gadus pēc kontakta ar slimnieku, taču konstatēti gadījumi, kad cilvēks saslimis arī 10-15 gadus pēc bīstamā kontakta.

Nāvējoši bīstama slimība

Tuberkuloze ir pasaulē plaši izplatīta cilvēku un dzīvnieku infekcijas slimība, ko rada dažādu veidu mikobaktērijas no grupas Mycobacterium tuberculosis complex, jeb Koha nūjiņas. Parasti tuberkuloze skar plaušas, retāk – citus orgānus un sistēmas. Tā izplatās gaisa pilienu ceļā – sarunājoties, slimniekam klepojot un šķaudot.

Šķīdums pilināšanas iekārtā - Sputnik Latvija
Latvija – trešajā vietā ES tuberkulozes slimnieku mirstības ziņā

Pasaulē ik gadus saslimst 10 miljoni cilvēku, 1,6 miljoni tās rezultātā mirst. 2017. gadā 600 tūkstošiem slimnieku tika konstatēta rezistence pret rifampicīnu, efektīvāko līdzekli, kas palīdz cīnīties pret šo slimību, turklāt 82% cilvēku šajā grupā konstatēta rezistence pret vairāku veidu zālēm.

Starp ES valstīm Latvija ieņem trešo vietu mirstības ziņā tuberkulozes dēļ – 47 letāli iznākumi uz vienu miljonu iedzīvotāju. Iepriekš vēstīts, ka Latvijā no tuberkulozes cieš četras reizes vairāk HIV pacientu nekā vidēji ES.

Statistikas dati liecina, ka 2017. gadā Latvijā tuberkuloze diagnosticēta 483 cilvēkiem – par 77 mazāk nekā gadu iepriekš. 2018. gadā no tuberkulozes Latvijā miruši 62 cilvēki.

Ziņu lente
0