Jūrmalā ierosināts izcirst plašu meža iecirkni un uzbūvēt privātmājas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūrmalas domes opozīcijas deputāti vēlas nosargāt Vārnukroga mežu, taču domes vadība uzskata, ka meža stāvoklis ir slikts un jūrmalniekiem vajadzīgas jaunas modernas mājas.

RĪGA, 23. marts — Sputnik. Jūrmalas domē atkal izcēlies strīds par to, kādas kūrortpilsētas teritorijas nāktos apbūvēt. Sabiedriskajai apspriešanai apbūvi Vārnukroga mežā netālu no Baltās kāpas.

Рубка леса - Sputnik Latvija
The Guardian: meža izciršana Baltijas strēlē apdraud visu Eiropu

Domes vadība to sauc par daļēji degradētu teritoriju, bet opozicionāri iebilst, vēsta TV3.

Jautājums tika apspriests dome ceturtdien, 21. martā. Piedāvāts apbūvēt lielāko daļu meža, kas aizņem 234 410 kvadrātmetrus. Pretēji iebildumiem projekts nodots sabiedriskajai apspriešanai.

Opozīcija ir pārliecināta, ka diskusija tiks organizēta tā, lai galu galā meža izciršanu un apbūvi uzskatītu par labu ideju.

"Mežs, ko uzņēmējs ir nopircis savulaik kā mežu par 70 santīmiem kvadrātmetrā – viņš iecerējis veikt privātmāju apbūvi lielākajā daļā teritorijas. Dabā tas ir skaists mežs, domes ierēdņi saka – degradēts. Ir kaut kādi celiņi, bet tas ir ļoti labs mežs," – konstatēja Jūrmalas domes deputāts Uldis Kronblūms (Tev, Jūrmalai).

Pagājušajā gadā ierosinājumu apbūvēt mežu izvirzīja ZZS un "Saskaņas" deputāti, kuru vidū bija arī mērs Gatis Truksnis (ZZS). Domes vadība uzskata, ka pilsētas iedzīvotājiem vajadzīgas jaunas mājas, lai pilsēta varētu augt, un jau pašlaik izveidojušies visi priekšnoteikumi, lai kūrorts varētu piesaistīt jaunus iedzīvotājus, kuri varētu apmesties jaunās mūsdienīgās mājās.

"Mums ir 90% atlaide nekustamā īpašuma nodoklim, labākais jaundzimušo pabalsts Latvijā," — teica Truksnis.

"Mēs redzam, ka šobrīd ir 500 dzīvokļi pārdošanā. Ir simtiem zemesgabalu, 300 mājas, nu neguļ jūrmalnieki uz ielas un negaida šos dzīvokļus. Es uzdevu jautājumu: vai šīs būs mazturīgiem cilvēkiem mājas, ja zemes cena tik maza? Protams, par to pasmējās," — atklāja Kronblūms.

Ураган в Сигулде, 20 июня 2017 - Sputnik Latvija
Eirofondu pēdējie līdzekļi tiks atvēlēti Latvijas mežiem

"Jūrmalā viss ir kārtībā. Notiek normāls darbs. Bet nu, protams, opozīcijas uzdevums ir vienmēr kritizēt. Un pareizi. Es opozīcijā darītu tāpat," — skaidroja Truksnis.

Opozīcijas deputāti ir pārliecināti, ka vienīgā cerība ir uz jauno vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci un Satversmes tiesu, jo, pēc viņu domām, Saeimā pašvaldību iedzīvotājiem nav nekādu reālu ietekmes instrumentu.

Skandāls Jūrmalas domē nav izcēlies pirmo reizi, tomēr Truksnis ir saglabājis varu, un viņa vadītā koalīcija aizvien ir galvenais Jūrmalas politiskais dzinulis.

Ziņu lente
0