Pūce pieprasa Ušakova paskaidrojumus, bet Rīgas mērs draud ar tiesu

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas mērs Nils Ušakovs ar dzīvesbiedri mītiņā Rātslaukumā
Rīgas mērs Nils Ušakovs ar dzīvesbiedri mītiņā Rātslaukumā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides ministrs Juris Pūce pieprasīja Ušakovam rakstiskus paskaidrojumus nedēļas laikā un piedraudēja ar atstādināšanu no amata.

RĪGA, 22. marts – Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) konstatējusi virkni iespējamo likumpārkāpumu, par kuriem Rīgas domes priekšsēdētājām Nilam Ušakovam ("Saskaņa") nedēļas laikā jāsniedz paskaidrojumi, tiek ziņots ministrijas mājaslapā.

VARAM pārstāvji izpētīja Rīgas domes sēžu, tās finanšu un administratīvo lietu un satiksmes un transporta lietu komiteju protokolus par periodu no 2017. gada pavasara beigām, kā arī uzņēmuma "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētāja lēmumus, domes lēmumus attiecībā uz "Rīgas satiksme" un paša uzņēmuma dokumentus.

Митинг на Ратушной площади в поддержку мэра города Нила Ушакова - Sputnik Latvija
Politika
Mitrofanovs: Rīgas vadību gaida atklāts uzbrukums

Dokumentu izpētes gaitā ministrija noskaidrojusi, ka Ušakovs kā "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētāja pārstāvis nenodrošināja uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu, kā arī, iespējams, pieļāva pārkāpumus "Rīgas satiksme" revidenta apstiprināšanas laikā un nesniedza pēc ministrijas pieprasījuma virkni dokumentu, kuri attiecas uz viņa kā domes priekšsēdētāja kompetenci.

Tāpat ministrija konstatēja iespējamos pārkāpumus Rīgas domes darba organizēšanā – piemēram, ārkārtas sēžu dienas kārtībā tika iekļauta virkne jautājumu (teju līdz 140 vienā sēdē), sēdes tika sasauktas vēlu vakarā vai pat nakts stundās, savukārt atsevišķos mēnešos netika sasaukta neviena kārtējā domes sēde. Tāpat VARAM konstatēja citus pārkāpumus, piemēram, daudzbērnu ģimeņu reģistrācijā un atsevišķu atkritumu savākšanu noteikumu pārkāpumus galvaspilsētā.

"Pirms vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs pieņem jebkādu turpmāku lēmumu par Rīgas domes darba novērtējumu, ministram likums nosaka prasīt  tieši domes priekšsēdētājam sniegt rakstveida paskaidrojumus par konstatētajiem iespējamiem pārkāpumiem, tikai pēc šo paskaidrojumu saņemšanas, ministrs ir tiesīgs lemt par tālāku rīcību," – paziņoja VARAM.

Ušakovs atbildēja uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces apsūdzībām savā Facebook lapā.

"Uzreiz pēc Saeimas vēlēšanām pilsētā parādījās saraksti ar amatpersonu un politiķu vārdiem, kurus ir jāatlaiž no amata. Tas nevienam nav nekāds noslēpums. Šajos sarakstos vienmēr bijis arī mans uzvārds. Tas arī nevienam nav nekāds noslēpums. Tas, ko šobrīd dara Juris Pūce, ir tīrā veidā vecais princips: "Galvenais, lai ir cilvēks, pantu piemeklēsim!"

Juris Pūce un viņa partija "Latvijas attīstībai" vienmēr bijuši visspilgtākie oponenti partijai "Saskaņa", un man personīgi. Viņi piesedzas ar skaistiem lozungiem par Eiropas un liberālajām vērtībām. Taču tā bija viņa partija, kura virzīja Mārtiņu Bondaru no Latvijas Krājbankas uz mēra amatu. Bet Rīgas domē viņi bija vienīgie, kuri balsoja pret spēļu zāļu slēgšanu.

Rīgas domē viņi bija opozīcijā. Bet viņi nonāca pie varas. Mārtiņš Bondars kļuva par Saeimas budžeta (!) komisijas vadītāju. Un partija tagad jau Saeimas līmenī nodarbojas ar azartspēļu biznesa interešu aizsardzību. No šīm pozīcijām viņi cenšas man atriebties. Un pie viena arī visos iespējamos veidos "torpedē" Rīgas domes darbu.

Es nebūšu pārsteigts par jebkuru, pat prettiesisku, lēmumu, ko var pieņemt ministrs Juris Pūce. Man nav nekādu šaubu, ka viņš mēģinās mani atlaist no amata. To es zinu jau sen.

Visi viņa lēmumi tiks apstrīdēti tiesā. Un pierādīt, ka viņa lēmums ir bijis tiesisks, nevis politisks, Pūce nevarēs. Un rezultātā viņam būs jāuzņemas atbildība par prettiesiska lēmuma pieņemšanu," - uzrakstīja Ušakovs.

Ziņu lente
0