"Par kādiem muļķiem tautu tur?" – sociālie tīkli apspriež premjera apšaubāmo darījumu

© Photo Valsts kancelejaПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedrības uzmanību piesaistījis Latvijas premjerministra Krišjāņa Kariņa ģimenes aizdomīgais darījums ar nekustamo īpašumu – izrādījies, ka tajā iesaistīti ārzonas uzņēmumi, Krievijas pilsoņi un liels aizņēmums.

RĪGA, 14. marts — Sputnik. Tālajā 2014. gadā izvērsušies interesanti notikumi, kurus atmaskot nolēmis Saeimas neatkarīgais deputāts, bijušais advokāts Aldis Gobzems, kurš ar Facebook starpniecību vērsies pie K.Kariņa ar dažiem jautājumiem.

Īsāk sakot, lietas pamatā ir aizdomīgas manipulācijas ar namu Rīgā, Slokas ielā 2. Agrāk šajā ēkā atradās kinoteātris "Pionieris".

Pils Bezdelīgas ligzda sniegputenī - Sputnik Latvija
Viedoklis
Amerikāņu sankcijas pret Latviju dzen miljonāru naudu uz Krimu

Gobzema rīcībā esošie dati liecina, ka 2014. gada vasarā Kipras ārzonas uzņēmumi Blackmerc Ltd un Maalixo Ltd piešķīra aizņēmumu 6 348 750 eiro apmērā firmai SIA "S2 Rīga", kuras dibinātāja ir Kariņa sieva Anda Kariņa (agrāk viņa ēku Slokas ielā saņēma dāvanā no vīra).

Svarīgi ir tas, ka firmas bilancē aizņēmums nav atspoguļots, bet tā paša gada 10. oktobrī SIA "S2 Rīga" īpašniece A.Kariņa pārdeva uzņēmuma kapitāla daļas ar Krievijas Federāciju saistītiem pircējiem.

Premjerministrs visas apsūdzības noliedza, publicējot Facebook lakonisku atbildi. "Man piederēja nekustamais īpašums Rīgā, Skolas ielā 2, kuru ilgstoši pārvaldīja mana sieva. To nolēmām pārrakstīt viņai pilnībā. 2014. gadā manu sievu uzrunāja pircējs, kurš piedāvāja iegādāties šo īpašumu. Viņi vienojās, ka īpašumu ieguldīs jaunizveidota uzņēmuma pamatkapitālā un pārdos uzņēmuma kapitāldaļas. Mana sieva pārdeva savas kapitāldaļas, nomaksājot visus nodokļus. Darījums ilga vairākus mēnešus. Vēlos uzsvērt, ka mana sieva darījumā neizmantoja ārzonu uzņēmumus," – paskaidroja Kariņš.

Vakar LNT pārraidē "900 sekundes" K.Kariņš kārtējo reizi apstiprināja, ka nesaprot, kāds ir pamats uzbrukumiem: viņa ģimene nav saistīta ar ārzonas uzņēmumiem, darījums bijis pilnīgi pārskatāms.

Tomēr iedzīvotājus premjerministra nesaturīgās atbildes nav apmierinājušas. Sociālo tīklu apmeklētāji pieprasa detalizētu informāciju par aizdomīgo darījumu.

​"Medijos ne pušplēsta vārda par šī rīta interviju, kur Kariņš taisnojās par ģimenes darījumiem. Retorisks jautājums, ja kāds cits viņa vietā sedētu, pieņemsim AG, vai nebūtu tā, ka tās būtu galvenās ziņas VISOS laikrakstos?! Tad uzdodiet sev jautājumu, par kādiem muļķiem tautu tur," – bija sašutis Kārlis.

​​"Ja viss ir skaidrs, darījums ir parasts, bez ofšoriem, ar nomaksātu milzīgu nodokli, tad kādas problēmas publiskot darījuma dokumentus ar summu un nomaksātā nodokļa apmēru? Sabiedrība ieraudzīs dokumentālus pierādījumus un nomelnotājiem nebūs argumentu apmelošanai," – premjerministram jautājumu uzdeva Kristina Blumberga.

​​"Nu smieklīgi, Kariņš neapgāž nevienu Gobzema argumentu – viņš vienkārši paziņo, ka darījums noticis caur bankām un ir vienkāršs balts darījums un mums visiem vienkārši jānotic? Žurnālistei arī, kā par brīnumu, uz šo Kariņa apgalvojumu nav neviena jautājuma…" – dusmojās Jenisejs.

Oficiālo mediju neparastajai klusuciešanai uzmanību pievērsis arī žurnālists un politiķis Kārlis Seržants.

​​"Jocīgi - Gobzems jau vismaz trešo dienu ņemas pa soctīkliem apgalvojot,ka premjers Kariņš ir izdarījis kriminālnoziegumu un apzadzis valsti, bet otrajā pusē ir pilnīgs klusums. Un klusēšana, kā zināms, ir kas? Ja tie ir meli, tad par to ir ātri un skaļi jākliedz," – novērojumus pastāstīja Kārlis Seržants.

Protams, nebūt ne visi uzskata, ka mediju un paša Krišjāņa Kariņa klusēšana būtu aizdomīga, drīzāk gan otrādi.

​​"Kariņš pareizi dara, ka neiesaistās. Gobzems to vien gaida, lai Kariņš tagad sāktu aizstāvēties, jo būs cerība sagaidīt kādu neveiklu vai interpretējamu frāzi, kamēr Kariņš klusē, Gobzema argumenti ir vienkārša riešana, pie kuras visi pieraduši un neņem galvā," – uzskata lietotājs @fauzwei.

​"Principā Kariņa rīcība nav nelikumīga, taču tā ir tieši tāda pati kā savulaik Zaķim ar auto PVN apiešanu - likumīgi, bet vismaz politiķi, vai ētiski?!!!" – atzīmēja Twitter lietotājs viedis.

Банк ABLV - Sputnik Latvija
Banka ABLV izrādījusies iejaukta korupcijas skandālā Maltā

Jāpiebilst, ka daudzi nekustamo īpašumu speciālisti patiešām apstiprina: Kariņu ģimenes darījuma shēma nav pretrunā likumam, taču ļauj būtiski "optimizēt" nodokļus īpašuma pārdošanas gaitā: nekustamais īpašums tiek noformēts kā uzņēmuma īpašums un pārdots kā kapitāla daļas.

Daudz lielāku sašutumu sabiedrībā radījusi cita nianse: darījums noticis 2014. gadā, pēc Krimas pievienošanās Krievijas Federācijai, kad visa civilizētā sabiedrība pieņēma kolektīvu lēmumu norobežot pasauli no "krievu agresoriem".

Izrādījās, ka laikā, kad Krievijai pārmeta visus nāves grēkus, Krišjāņa Kariņa – apņēmīga ārzonu apkarotāja – ģimene mierīgi noslēdza neiedomājam izdevīgu darījumu ar uzņēmējiem no Krievijas, un tā "gali" pazūd ārzonās.

Ziņu lente
0