Latvijas pedagogi sūdzas par savām algām Eiropas Komisijā

© Sputnik / Sergey MelkonovПроект бюджета Латвии на 2019 год
Проект бюджета Латвии на 2019 год - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pedagogi lūdz Eiropas Komisiju sākt diskusiju ar Latvijas valdību jautājumā par algu palielināšanas grafika ievērošanu.

RĪGA, 14. marts — Sputnik. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) iesniegusi sūdzību Eiropas Komisijā par valsts budžetu 2019. gadam, kurā nav paredzēti līdzekļi pedagogu algu palielināšanai, vēsta rus.tvnet.lv.

Arodbiedrība savā vēstulē informēja Eiropas Komisiju par to, ka nav ievērotas Izglītības likuma prasības, kurā teikts, ka pedagoga mēneša alga par likmi nevar būt mazāka par algu, kas paredzēta valdības apstiprinātajā skolotāju algu palielināšanas grafikā atbilstošajā periodā.

Пустой класс - Sputnik Latvija
Bondars apstiprinājis plānus: budžeta izdevumus samazinās uz pedagogu algu rēķina

Otrkārt, nav ievērotas Augstskolu likuma prasības, kas paredz: valsts finansējums nozarei nevar būt mazāks par 0,25% IKP un tam pakāpeniski jāpieaug līdz 2% IKP.

Treškārt, nav ievērots likums par zinātnisko darbību, kas paredz ikgadēju finansējuma palielināšanu par 0,15% IKP līdz tiks sasniegts 1% IKP.

LIZDA aicināja Eiropas Komisiju sākt sarunas ar Latvijas valdību un veltīt šiem jautājumiem uzmanību, izstrādājot nākamā gada budžetu un vidēja termiņa budžetu.

Iepriekš vēstīts, ka aizvadītā gada augustā LIZDA izdevās panākt no koalīcijas solījuma izpildi par pedagogu minimālā atalgojuma palielināšanu līdz 750 eiro, un tehniskajā budžetā tā tika paredzēta. Taču debatēs par jauno budžetu valdība atzina, ka līdzekļu algas palielināšanai nav.

2019. gada 5. martā Ministru kabinets apstiprināja likumprojektu par valsts budžetu 2019. gadam, kurā nav paredzēta papildu līdzekļu piešķiršana pedagogu algu palielināšanai. Budžets 2019. gadam tika iesniegts Saeimā 8. martā, bet 20. martā plānota tā apstiprināšana.

LIZDA nolēma organizēt protesta akciju 20. martā. Plānots, ka piketā piedalīsies vismaz 2500 pedagogi.

 

Ziņu lente
0