Latvija ir uzbūvējusi 93 kilometrus garu žogu uz robežas ar Krieviju

© REUTERS / Ints KalninsНа границе Латвии и России
На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tika pabeigta 93 kilometrus gara nožogojuma uzstādīšana uz Latvijas un Krievijas robežas, vai žogu būvēs tālāk, joprojām nav skaidrs – trūkst finansējuma.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. 93 kilometrus gara žoga būvdarbi uz Latvijas un Krievijas robežas ir pabeigti, informē Valsts robežsardze (VRS), raksta Mixnews.

Latvijas robeža ar Krieviju ir 283,6 kilometru gara. Tajā atrodas desmit Valsts robežsardzes nodaļas, no kurām katra apkalpo no 22 līdz 40 km un katrā ir iedarbināti no 27 līdz 53 darbiniekiem.

Pierobežas joslas labiekārtošanas process sākās 2012. gadā, kad Valsts Robežsardze noslēdza līgumu ar uzņēmumu Pk 19+9 par tehniskā projekta izstrādi. Līgums ar uzņēmumu Igate par infrastruktūras izveidošanu tika noslēgts 2015. gadā. Sākotnēji, saskaņā ar projektu, pierobežas zonas infrastruktūrai bija jāiekļauj pēdu kontroles joslu, četrus piekares tiltus pāri Zilupes, Ludzas, Liepnas upei un Rītupei, skaidu patruļas takas un 93 kilometru garu žogu.

Пункт пропуска Терехово на латвийско-российской границе - Sputnik Latvija
Uz Krievijas un Latvijas robežas 2020. gadā tiks organizētas padziļinātas pārbaudes

2015. gadā par infrastruktūras būvniecību tika parakstīts līgums ar firmu Igate.
Kopējās projekta izmaksas sastāda gandrīz 21,2 miljonus eiro.

Līdz pērnā gada 31. decembrim tika uzbūvēta 207 km pierobežas josla, kā arī sākotnēji ieplānots 93 kilometrus gars žogs. Pilnībā pierobežas joslas iekārtošanu plānots pabeigt līdz 2020. gadam.

Tāpat VRS secināja, ka nepieciešams uzbūvēt papildu 100 kilometru garu nožogojumu. Šiem mērķiem nepieciešami 5,6 miljoni eiro, bet valdība pagaidām nav piešķīrusi finansējumu būvdarbu turpināšanai.

Tāpat pagājušajā gadā tika noslēgta vienošanās par pierobežas joslas iekārtošanu uz Latvijas un Baltkrievijas robežas. Šeit arī ieplānots uzbūvēt kontroles joslu, patruļas takas un uzstādīt žogu, izņemot Daugavas un ezeru krastus. Kopumā ir jāizveido 173 kilometri pierobežas joslas, tai skaitā 135 kilometrus gars žogs.

Būvdarbus plānots pabeigt četru gadu laikā, to vērtība sastādīs 27,65 miljonus eiro.

Ziņu lente
0