Kareive sūdzas par "neestētiskajām" ainām Ādažu militārās bāzes ēdnīcā

© Sputnik / Sergey MelkonovКанадский военный из сводного батальона НАТО в Латвии готовит гребешки
Канадский военный из сводного батальона НАТО в Латвии готовит гребешки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrija ieguldījusi lielu naudu Ādažu militārās bāzes attīstībā, taču trauku mazgājamās mašīnas iegādei pagaidām nav piešķīrusi līdzekļus.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Ādažu militārajā bāzē, kur ēdnīcā vienlaikus var ēst vairāki tūkstoši cilvēku, dienējošā kareive pastāstīja, ka dažkārt karavīriem izsniedz vienreizlietojamos traukus, kas ir ne vien neētiski, bet arī kaitē apkārtējai videi. Viņa vērsās raidījumā Bez Tabu, pēc kā žurnālisti saskaņoja vizīti ar Aizsardzības ministriju un devās uz militāro bāzi, kur dislocējas NATO starptautiskais bataljons.

Bāzes komandants Armands Veters atzina, ka patiešām diviem tūkstošiem karavīru Ādažos nākas ēst ar plastmasas karotēm un dakšām. Bet ne vienmēr. Piemēram, esošajā situācijā tie tiek izmantoti pēdējo divu nedēļu laikā. Iemesls ir tāds, ka salūzusi trauku mazgājamā mašīna. Taču ne visi vienreizlietojamie trauki ir no plastmasas, piebilda viņš, piemēram, glāzes un šķīvji ir no kartona.

Американский, канадский и латвийский военные на международных учениях Summer Shield XIV - Sputnik Latvija
Latvija plāno 4 gadu laikā ieguldīt 200 milj. eiro militārās infrastruktūras attīstībai

Tāpat vienreizlietojamie trauki tiek izmantoti, kad poligonā notiek liela mēroga militārās mācības. Šādos periodos karavīru skaits Ādažos var sasniegt arī trīs tūkstošus cilvēku. Izmazgāt traukus pēc katra paēdušā neļauj mašīnas iespējas, tāpēc palīgā atkal nāk vienreizlietojamās dakšas un karotes.

Nav grūti aprēķināt, ka trīs nedēļu laikā pēc pusdienām vien paliek 28 tūkstoši karošu, dakšu un nažu un tik pat daudz papīra šķīvju un glāžu.

Pēc Vetera sacītā, tas viss nonāk atkritumos un nav nekādā veidā šķirojams.

Vides dienesta pārstāve Maruta Bukleviča atgādināja, ka šādi trauki sadalās vidēji 450 gadu garumā, taču pastāv arī tāds plastmasas veids, kurš paliek dabā uz mūžīgiem laikiem.

Tikmēr Ādažos sola izdomāt problēmas risinājumu. Jau sākusies jaunas trauku mazgājamās mašīnas iegādes apspriešana, jo esošā kalpo jau 15 gadus.

Строительство жилых домов - Sputnik Latvija
Ādažu novadā plānots uzbūvēt karavīru dzīvojamās telpas par 18 miljoniem eiro

Iepriekš Ādažu militārajai bāzei jau tika izvirzītas pretenzijas sakarā ar atkritumu utilizēšanu. Vietējie iedzīvotāji pamanīja, ka poligona apkārtnē, mežā, nereti gadās atrast dažādus atkritumus – plastmasas pudeles un armijas sausā ēdiena maisus.

2016. gada jūlijā NATO samitā Varšavā tika pieņemts lēmums izvietot Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Polijā vienu NATO starptautisko bataljonu "austrumu flanga nostiprināšanai", kuru kopējais skaits sastāda vairāk nekā četrus tūkstošus cilvēku.

Latvijā dislocētais NATO starptautiskais bataljons bāzējas Ādažos. Saskaņā ar Latvijas Aizsardzības ministrijas informāciju, bataljonā ir apmēram 1,4 tūkstoši karavīru. Kontingentu veido Albānijas, Itālijas, Kanādas, Polijas, Melnkalnes, Slovēnijas un Spānijas karavīri. Formāli bataljonu vada Kanāda.

Ziņu lente
0