"Rīgas Satiksme" atlaidusi Brandavu, "Rīgas Karte" gaida amerikāņu lēmumu

© Sputnik / Sergey MelkonovМуниципальное предприятия "Rīgas satiksme"
Муниципальное предприятия Rīgas satiksme - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Septītā marta vakarā Aleksandru Brandavu atbrīvoja no apcietinājuma pret lielu drošības naudu un parakstu par neizbraukšanu no valsts, taču krimināllietas izmeklēšana attiecībā pret viņu turpinās.

RĪGA, 8. marts – Sputnik. Pēdējo aizturēto "Rīgas Satiksme" darbinieku Aleksandru Brandavu ceturtdienas, 7. marta, vakarā atbrīvoja no apcietinājuma pret drošības naudu, taču kriminālprocess pret viņu turpinās, raksta skaties.lv.

Анрийс Матисс - Sputnik Latvija
Matīss pametis "Rīgas satiksmes" pagaidu direktora amatu

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, uzņēmumu "Rīgas Karte" un "Rīgas Satiksme" valdes locekli Aleksandru Brandavu ("Gods kalpot Rīgai") aizturēja sakarā ar apsūdzībām kukuļošanā.

Jau pēcpusdienā kļuva skaidrs, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nepiemēros pret viņu apcietinājumu.

"200 000 eiro liela drošības nauda, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts. Drošības nauda jau ir iemaksāta un persona var būt brīva," - pastāstīja KNAB pārstāve Iveta Ritere.

Vairs nav uzticības

Birojā nepastāstīja, vai pret viņu iesāktais kriminālprocess ir saistīts ar to, ka viņš ir "Rīgas Satiksmes" amatpersona, vai "Rīgas Satiksmes" pilnvarotais pārstāvis uzņēmumā "Rīgas Karte", vai firmas "Rīgas Mikroautobusu satiksme" patiesā labuma guvējs. Taču "Rīgas Satiksme" jau ceturtdienas, 7. marta, rītā nolēma viņu atlaist no amata.

"Pēc KNAB visām operatīvajām darbībām šī jaunā valde vairs neredz nekādā veidā uzticību šai personai, tāpēc lēma šādas darbības (viņu atlaist)," - sacīja "Rīgas Satiksme" korporatīvās komunikācijas pārstāvis Viktors Zaķis.

Saistībā ar Brandava lietu KNAB darbinieki neveica kratīšanu "Rīgas Satiksmē" un nepieprasīja nekādus dokumentus. Brandavs vadīja uzņēmuma elektronisko norēķinu projektu nodaļu, tāpēc viņam nebija īpašas juridiskas ietekmes, atzīmēja "Rīgas Satiksmē".

"Viņam, protams, bija konkrēti deleģētas tiesības, kā jau struktūrvienības vadītājam, bet nekādus iepirkumus vai citas lietas viņš šeit nevarēja darīt," - atzīmēja Zaķis.

Троллейбус на зимних улицах Риги - Sputnik Latvija
Zaudējumi vērtējami miljonos: noslēdzies audits "Rīgas satiksmē"

"Rīgas Satiksme" vēlas, lai Brandavu atlaiž arī no "Rīgas Karte" firmas, taču tam ir nepieciešama 49% akciju turētāja – amerikāņu tehnoloģiju kompānijas Conduent – piekrišana. Kā norāda "Rīgas Karte" pārstāvis Jānis Basevičs, kāds būs amerikāņu lēmums, nav skaidrs, jo KNAB operatīvās darbības visiem bija ļoti negaidītas.

"Šobrīd tā ir jauna informācija, amerikāņiem ir jāiepazīstas un jāpieņem lēmums," - paskaidroja Basevičs.

Viņš kategoriski noliedz, ka Brandava aizturēšana bijusi saistīta ar "Rīgas Karti". Firmā ir pārliecināti, ka kukuļošanas tur nebija. Brandavs varēja vienpersoniski pieņemt lēmumu tikai summām līdz 7500 eiro.

"Šajā kontekstā grūti iedomāties, kā var kaut ko izlemt viens pārstāvis, kas nāk no viena akcionāra puses vienpersoniski," - atzīmēja Basevičs.

Ušakovs ir gatavs visam

Pašvaldības uzņēmumā notikušais tikai pastiprināja atbildīgā ministra Jura Pūces pārliecību, ka atbildība par notikušo jāuzņemas Rīgas mēram Nilam Ušakovam. Pūce pat runā par iespēju atlaist Ušakovu pēc dažām nedēļām.

Ušakovs noliedz saikni ar Brandava lietu, viņam ar šo "Rīgas Satiksme" darbinieku nekādu darījumu neesot bijis, un viņi apsprieduši tikai darba jautājumus.

Pats mērs neuzskata par vajadzīgu uzņemties atbildību par korupcijas skandāliem, taču ir gatavs visam.

"Ja mēs runājam par politisko vidi šobrīd valstī, esmu gatavs absolūti jebkādam pārsteigumam vai izvirdumam. Man nav šaubu, ka var notikt jebkāds scenārijs. Prognozēt, kas notiek Latvijas politikā, pat es jau atturētos ar visu savu pieredzi," - noradīja Ušakovs.

Viņš apsūdz Pūci dubultstandartu atbalstīšanā, uzsverot, ka Pūces partijas biedrs Mārtiņš Bondars, kurš ir iesaistīts Latvijas Krājbankas lietā, šobrīd ieņem Saeimas Budžeta komisijas vadītāja amatu.

Ziņu lente
0