"Katrs eiro zelta vērts": Latvijas iedzīvotāji atkal uzkāruši ieņēmumu dienesta portālu

CC0 / picjumbo / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji, kuri pirmajā dienā metās iesniegt nodokļu deklarācijas, šogad saskārušies vienlaikus ar divām problēmām – jau tradicionālām tehniskām kļūdām un jauniem nodokļu parādiem.

RĪGA, 2. marts – Sputnik. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) portāls sāka izjust tehniskas problēmas vēl naktī – nepacietīgie Latvijas iedzīvotāji metās iesniegt gada deklarācijas jau pirmajās 1. marta stundās.

VID Sabiedrisko attiecību nodaļā paziņoja, ka jau dažas minūtes pēc pusnakts elektroniskās deklarēšanas sistēmā tika reģistrēti 26,5 tūkstoši vienlaicīgu pieslēgumu.

Taču daudzi no tiem, kam laimējies pieslēgties portālam eds.vid.gov.lv, atklāja tur nepatīkamu pārsteigumu nodokļu parāda veidā, kurš izveidojies progresīvās iedzīvotāju ienākumu nodokļa likmes un diferencēta neapliekamā minimuma apmēra rezultātā.

Savu neapmierinātību šajā sakarā Latvijas iedzīvotāji aktīvi pauž sociālajos tīklos.

Piemēram, Anželika dalās ar sabiedriskās grupas "Ķengarags" Facebook lasītājiem, kā atklājusi parādu 42 eiro apmērā, savukārt viņas vīram izveidojies 40 eiro liels parāds.

"Nostrādājies visa gada garumā, nodokļos aiziet ap 207 eiro mēnesī. Un beigās tu vēl kādam kaut ko parādā esi… Un kā pēc tāda dzīvot Latvijā," - sūdzas vēstījuma autore.

© Facebook / КенгарагсPublikācija sociālajā tīklā Facebook
Katrs eiro zelta vērts: Latvijas iedzīvotāji atkal uzkāruši ieņēmumu dienesta portālu - Sputnik Latvija
Publikācija sociālajā tīklā Facebook

Publikācijas komentāros sociālo tīklu lietotāji atstāj savus skaitļus: vairumam arī atklājušies parādi, bet ir arī tādi, kam, tieši pretēji, valsts ir parādā.

Tikmēr progresīvie Latvijas lietotāji komentāros stāsta "cietušajiem", kur jāieliek ķeksītis deklarācijā, lai nākamgad viņiem neaprēķinātu prognozējamo neapliekamo minimumu.

Arī Twitter notiek aktīva tradicionālās VID portāla uzkāršanās, kā arī nodokļu pārsteigumu apspriešana.

​"Steiga atgūt attaisnoto izdevumu naudu liecina par to, ka ar valstī "noteikto" vidējo algu grūti iztikt..." - dalās viedoklī Māra Kokle.

Taču Jānis Nezināmais iebilst viņai, ka cilvēki vienkārši vēlas būt starp pirmajiem.

"Tas neko neliecina. Cilvēkam izdevumi varbūt bijuši pirms gada, visu laiku iztika. Tagad pēkšņi dzīvības un nāves jautājums? Cilvēki vienkārši ieņēmuši galvā, ka, ja es pirmais uzreiz pēc pusnakts iesniegšu, tad dabūšu pēc nedēļas naudu, bet ja kavēšos, tad tik vasarā dabūšu," - raksta Jānis.

Deputāte Jūlija Stepaņenko, tiesa, atzīmē, ka nodokļu atgriešana, patiešām daudziem ir svarīga ienākumus veidojošā sastāvdaļa.

"Tomēr, kopējā tendence liecina par to, ka ļoti daudziem šī nodokļu atmaksa ir ļoti būtiska ģimenes budžetam. Šis nav pirmais gads, kad ir tāda ažiotāža. Bezatbildīgu sistēmas uzkarināšanu "sporta pēc" nosodu, tas gan," - atzīmēja Jūlija Stepaņenko.

"It sevišķi pensionāriem. Katrs cents tiem no svara. Nu par sistēmu - nu katru gadu tā uzkaras - un paiet gads un neviens to neuzlabo - un atkal uzkaras. Cilvēkiem nav ko pārmest - cilvēkiem šī naudiņa ir vajadzīga. Jo ātrāk iesniegs - jo ātrāk saņems. Sistēma buksē - sistēma jālabo," - piekrīt lietotājs Ziemas Ezis.

"Kāpēc man neviens nepateica, ka tiem, kas deklarāciju iesniedz uzreiz pēc 12 naktī, nodokļus atmaksā dubultā?!" - ironizē lietotājs angry by default.

​"Nepārsteidz, ja uzkārusies kāda no mūsu e-sistēmām, šodien - VID EDS. Pārsteidz, ka kāds pilnā nopietnībā runā, ka tas noticis "lielās noslodzes dēļ". Kāda noslodze, kur? Mums iedzīvotāju ir kā vidēja izmēra Eiropas pilsētā Barselonā vai Minhenē. Cik iesniedza tās deklarācijas?" - pauž sašutumu Nepareizais.

Tikmēr vakar pēcpusdienā VID paziņoja, sistēma atjaunota un darbojas, taču deklarāciju iesniegšana ir limitēta.

Neiztika Twitter vietnē arī bez negaidīto summu apspriešanas, kuras daudzi Latvijas iedzīvotāji atklājuši savās gada deklarācijās.

"Tauta sāk dalīties ar ziņām, šodien uzzinot, cik kurš ir parādā valstij," - raksta tas pats autors Nepareizais un pievieno klāt visspilgtākās ekrānbildes ar nodokļu parādiem.

Taču ne visiem lietotājiem ir bēdīgas ziņas. Piemēram, blogeris Jānis Polis padalījās ar lasītājiem patīkamā ziņā, ka viņam aprēķinājuši "kosmiskus ienākumus".

​"Klau, es lasu dažādus oficiālus avotus un ne velna nesaprotu. Solidaritātes nodoklis joprojām ir aktuāls? VID man ir sarēķinājis visnotaļ kosmiskus ienākumus, kas ir forši, bet man nav ne jausmas, kam un ko es esmu parādā," - ironizējot, pārsteigts par saviem ienākumiem sacīja Jānis Polis.

Atgādināsim, ka no vakardienas VID sāk pieņemt iedzīvotāju gada deklarācijas par 2018. gada ienākumiem.

Iedzīvotāji, kuriem deklarācijas iesniegšana nav obligāta, var to iesniegt jebkurā laikā līdz 2022. gada 16. jūnijam.

Gadījumos, kad progresīvās nodokļu likmes vai diferencēta neapliekamā minimuma dēļ radusies nodokļu starpība, kura jāiemaksā valsts budžetā, deklarācija obligāti jāiesniedz līdz 2019. gada 3. jūnijam, savukārt ja kopējie gada ienākumi pārsniedz 55 tūkstošus eiro – līdz 2019. gada 1. jūlijam. Nenomaksātie nodokļi ir jāiemaksā valsts budžetā, pārmaksātie nodokļi atgriežas nodokļu maksātājam.

Ziņu lente
0