Sūtījumus no Latvijas nāksies aizmirst: Brexit atstās emigrantus bez ierastās pārtikas

CC0 / pixabay / Яйца
Яйца - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Cietā" Brexit gadījumā dažām precēm tiks piemērots gan PVN, gan muitas nodeva. Cenu pieaugumu sajutīs arī Latvijas valsts piederīgie Lielbritānijā.

RĪGA, 26. februāris — Sputnik. Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzskata, ka "cietā" Brexit gadījumā iespējama pārslodze Latvijas muitas zonās. VID pagaidām vēl nav izdevies pieņemt darbā papildu 45 muitas darbiniekus, kā bija plānots. Brexit negatīvās sekas sajutīs arī Latvijas valsts piederīgie Lielbritānijā, vēsta Skaties.lv.

VID Muitas pārvaldes E-muitas daļas vadītāja vietniece Irēna Knoka pieļāva, ka daļa uzņēmumu, kuri veic komercsūtījumu pārvadājumus, pat atteiksies no Lielbritānijas tirgus, jo pēc Brexit preču ievešana Eiropas Savienībā būs apgrūtinoša.

Уборка капусты - Sputnik Latvija
"Mazā Latvija" pastāstījusi par savu vēlmi izstāties no ES

"Tā kā līdz šim darīja, ka busiņš pa taisno veda uz mājām laimīgajam saņēmējam paciņas, tā vairs nevarēs. Precei ir jābūt atmuitotai, un tikai tad var nodot saņēmējam tieši rokās," – paskaidroja Knoka.

Atmuitošanas procedūras ietvaros prece būs jānogādā VID muitas punktā un jāaizpilda deklarācija par katru sīkpaku. Blēdīšanās ir izslēgta, jo jau pēc Lamanša šauruma šķērsošanas un ierašanās, piemēram, Francijā, tiks sākta muitas procedūra un jāsniedz finansiāls galvojums par visu kravas vērtību. Tranzītprocedūra jānoslēdz Latvijā.

"Gadījumā, ja tā krava līdz mums pati neatnāk, šis galvojums tiek pārskaitīts Eiropas Savienības budžetā. Tiek zaudēts galvojums pilnā apmērā," – atzīmēja Knoka.

Vai pasūtīs mazāk?

Uzņēmums "ebaypiegade.lv", kas no Lielbritānijas uz Latviju ved dažādu internetveikalu preču pasūtījumus, jau sagatavojis rezerves plānu tā sauktajam Brexit bez vienošanās. Abās valstīs atrasti muitas brokeri, kas sagatavos kravas tranzītam. Tāpēc uzņēmums neuzskata, ka pēc Brexit Latvijas iedzīvotāji pārtrauks preču pasūtījumus no Lielbritānijas tāpēc vien, ka saņēmējiem nāksies maksāt Latvijas PVN vai ievedmuitas nodokli.

"Es nedomāju, ka šīs papildus piemaksas ietekmēs pasūtīto apjomu. Cilvēkiem vajadzēs vairāk izvērtēt, ko viņi pērk un kādām summām, bet, es nedomāju, ka tas samazinās kopējo paku plūsmu. Situācija pēc Brexit varētu būt tāda pati, kā jau šobrīd cilvēki saņem sūtījumus no Ķīnas vai Amerikas Savienotajām Valstīm, tāpēc Lielbritānija nebūs izņēmums," – atklāja ebaypiegade.lv vadītājs Dairis Dimants.

VID uzsvēra, ka pēc ES noteikumiem būs jāpievērš uzmanība katras preces vērtībai, un galu gala tās var izmaksāt dārgāk nekā cerēts.

"Maģiskā summa ir 22 eiro, no kuras sāk piemērot nodokļus par komerciāliem sūtījumiem. Vispirms ir pievienotās vērtības nodoklis no 22 līdz 150 eiro. Tālāk – ja preces vērtība pārsniedz 150 eiro, ir jāmaksā gan muitas nodoklis, gan pievienotās vērtības nodoklis," – skaidroja I.Knoka.

Ne olu, ne gaļas

Savukārt, ja Lielbritānija ieviesīs tarifus precēm no ES, sekas izjutīs arī Latvijas valsts piederīgie Lielbritānijā, kuri iepērkas latviešu pārtikas preču veikaliņos Lielbritānijā. Latviešu pārtikas vairumtirdzniecības bāzes "Ambersea" Bostonā vadītājs Aivars Sangelis paskaidroja: ja tautieši Lielbritānijā arī turpmāk vēlēsies ēst Latvijā ražoto pārtiku, nāksies maksāt vairāk.

Флажки Британии и флаг ЕС еа фоне парламента в Лондоне - Sputnik Latvija
New York Times: kuras ES valstis gūs vislielākos zaudējumus Brexit rezultātā

"Es nezinu, cik tā ievedmuita būs, bet runā, ka kādi 20%. Tas nozīmē, ka gala pircējs varētu beigās maksāt pat par 30% vairāk nekā šobrīd. Neko lētāk tāpat vairāk nedabūs. Tas nozīmē to, ka Anglijai būs baigais vāks! Latviešu pārtikas preču pārdevējiem Lielbritānijā apgrozījums varētu būt mazāks," – pieļāva Sangelis.

Viņš paskaidroja, ka rindu dēļ  muitas kontrolē daudzas Latvijā ražotās preces tautiešiem vispār vairs nebūs iespējams ievest: "Ja muitā būs jāstāv pa trim vai četrām dienām, nebūs jēgas vest produktus ar īsiem termiņiem. Tad Anglijā varēs aizmirst par latviešu olām, par latviešu gaļām, kam termiņš ir līdz mēnesim. Lai tālāk pārdotu citiem veikaliem Lielbritānijā, paliek vairs divas nedēļas. Tik maza plaukta dzīve padara produktus mazāk interesantus," – vērtēja Sangelis.

Uzņēmēji gan cer, ka Lielbritānija neizstāsies no ES bez vienošanās. Cerību uz noregulētu Brexit dāvā fakts, ka mēnesi pirms izstāšanās Lielbritānijas ostās nav sākta fiziska gatavošanās tranzīta muitas ieviešanai.

Ziņu lente
0