Krievu valodai Latvijā vairs nav vietas: skolas iztiks bez tās

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasУчебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии
Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievu valoda un literatūra no 2020. gada kļūs par "specializētiem" mācību priekšmetiem Latvijas skolās.

RĪGA, 23. februāris – Sputnik. Saskaņā ar jauno izglītības satura programmu, no 2020. gada no Latvijas skolu 10., 11. un 12. klases obligāto mācību priekšmetu saraksta izzudīs krievu valoda un literatūra, vēsta Rus.lsm.lv.

Visus skolas mācību priekšmetus iedalīs trīs grupās: pamata – obligātie priekšmeti visiem, padziļinātie, kuru vidū katrs skolēns izvēlēsies priekš sevis trīs priekšmetus, un specializētie priekšmeti – neobligātie.

Марш в защиту русских школ Наш выбор. 15 сентября 2018 г. - Sputnik Latvija
Eksperte: krievu skolu pāreja uz mācībām latviešu valodā ir valsts noziegums

Par neobligātajiem priekšmetiem kļūs filozofija, reliģijas mācība, politika, tiesību zinātne, astronomija, kā arī nacionālo minoritāšu valoda un literatūra. Ja skolēna programma būs pārpildīta, tad viņš varēs vispār atteikties no šiem priekšmetiem un neapgūt tos.

Izglītības satura centra vecākais eksperts Pāvels Pestovs paskaidroja, ka situācija, kad skolēns vispār nemācīsies nacionālo minoritāšu valodu, ir iespējama. Taču, pēc Pestova sacītā, tas ir pavisam cits skats uz vidusskolu.

Ja bērns vēlas padziļināti mācīties matemātiku, tad viņam piedāvās specializētu kursu šajā priekšmetā – 210 stundas. Savukārt ja būs pieprasījums pēc krievu valodas un literatūras, tad ir iespējama analoģiska situācija.

Акция в защиту русских школ в Риге. 2 июня 2018 г. - Sputnik Latvija
Krievu bērniem būs sliktāk, taču kam tas rūp: Saeimā apsprieda izglītības reformu

Situāciju komentēja arī Rīgas 34. vidusskolas direktore Nataļja Rogaļeva. Viņa šaubās, ka pēc visu obligāto priekšmetu izvēlēšanās skolai paliks pietiekams brīvo stundu skaits vēl dažiem izvēles priekšmetiem.

Rogaļeva pastāstīja, ka krievu valodai iepriekš piešķīra 420 stundas uz trim gadiem. Tas ir divreiz vairāk, nekā tiek piedāvāts padziļinātai izvēlēto priekšmetu apgūšanai tagad.

"Acīmredzot būs skolas, kuras izvēlēsies uzņēmējdarbību tā vietā, lai mācītos krievu valodu. Vai kolektīvo muzicēšanu. Jebkurš no piedāvātajiem mācību kursiem konkurē ar krievu valodas kursu," konstatēja Rogaļeva.

Mīliet dzimto valodu mājās

Izglītības saturia centrā atzīmē iespēju, ka parādīsies skolas, kuras vairāk orientēsies uz eksaktajām zinātnēm, piemēram.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Ilga Šuplinska vēlas sadarboties ar krievu skolām

Savukārt Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā uzskata, ka mīlestība pret literatūru un lasīšanas iemaņām tiek pieradināta laika posmā no 1. līdz 9. klasei, kad šie priekšmeti ir obligāti. Turklāt ir ļoti svarīgi, kā pret dzimto valodu attiecas ģimenē.

Rīgas Klasiskās ģimnāzijas direktore Gaļina Rafaļsone tāpat paskaidroja, ka 10. klasē nebūt ne visiem ir interesanta krievu literatūra. Un tās vietā bērni varēs izvēlēties priekšmetus, kuri tiem būs tuvāki, piemēram, trešo svešvalodu.

Jāatzīmē, ka jaunais izglītības modelis vēl ir jāapstiprina valdībai.

Kurss uz reformu

Iepriekš ziņots, ka jaunā Saeima turpinās iepriekšējās Saeimas kursu uz pilnu skolu pāreju uz mācībām latviešu valodā.

Tikmēr Eiroparlamenta Kultūras komiteja nosūtīja jaunajam Latvijas premjerministram Krišjānim Kariņam oficiālu vēstuli, kurā tiek izteiktas raizes par Latvijas varasiestāžu plāniem ierobežot izglītību mazākumtautību valodās augstākā, vidējās un sākumskolas izglītības sistēmā.

Savukārt 2018. gadā eirodeputāti Miroslavs Mitrofanovs un Andrejs Mamikins savāca 116 EP locekļu parakstus aicinājumam saglabāt krievu izglītību Latvijā.

Ziņu lente
0