Klientu apmierinātībai: Latvijas alkohola veikalā izsniedz čekus igauņu valodā

© Foto : pixabayПолки в магазине с алкогольной продукцией
Полки в магазине с алкогольной продукцией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alkohola veikali Ainažos par saviem galvenajiem klientiem uzskata igauņu alkotūristus.

RĪGA, 21. februāris – Sputnik. Latvijas alkohola tirdzniecības veikals Latvijas un Igaunijas pierobežā, Ainažos, sācis izdot čekus igauņu valodā, ar ko šokējis Valsts valodas centru (VVC), raksta Jauns.lv.

Uz veikala Go Alco čeka skaidri salasām uzraksts igauņu valodā: "Kulestage meid jalle!" ("Gaidām jūs atkal!").

"Ainažos pirkuma čeki igauņu valodā! Nu gan laiki ir pienākuši...," - uzrakstīja pārsteigts pircējs savā Facebook.

"Mēs jau pirms pāris nedēļām esam piefiksējuši šo gadījumu, to noformējuši kā sūdzību un uzsākuši pārbaudi. Čeka izsniegšana svešvalodā ir uzskatāma par pārkāpumu. Čeks ir pirkuma apliecinošs dokuments un tam ir jābūt valsts valodā," - pateica centra darbinieks Viesturs Razumovskis.

Pēc VVC darbinieka sacītā, veikala pārstāvji paskaidroja, ka Valsts ieņēmumu dienests izvirzīja prasības par jauniem kases aparātiem, taču nenorādīja, kādā valodā jābūt čekiem. Valodas inspektori pieņēma lēmumu par administratīvā pārkāpuma faktu un pieprasīja adekvātā laikā (viena-divas nedēļas) novērst pārkāpumu, pretējā gadījumā tiks izrakstīts sods no 70 līdz 140 eiro.

Крафтовое пиво из Мадоны - Sputnik Latvija
Eksperti izdomājuši latvisku nosaukumu kraft alum

"Savā praksē neatceros gadījumu par tik dīvainu valsts valodas normu neievērošanu. Reiz bija gadījums, kad VVC ienāca sūdzība, ka "Forum Cinemas" skatītājam izsniedza ieejas karti krievu valodā, bet tas nebija darījumu apliecinošs dokuments. Tā bija ieejas karte, ko pēc pieprasījuma klientam var izdrukāt latviešu, angļu vai krievu valodā. Tajā gadījumā pārkāpuma nebija," - paskaidroja Razumovskis.

Veikals Go Alco neslēpj, kas tieši ir viņa galvenie pircēji: kompānijas mājaslapā (kas, starp citu, pastāv tikai igauņu valodā), tiek paziņots, ka veikala attīstība sākusies, pateicoties Igaunijas akcīžu politikai, kur 2017. gadā tika paaugstinātas alus un stiprā alkohola akcīzes.

Ainaži, kopā ar Valku, ir viena no Igaunijas alkotūristu iecienītākajām pilsētām. Izņemot Go Alco tajā atrodas igauņu tīklu Alko 1000 un SuperAlko veikali.

Ainažu iedzīvotāju skaits, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem ir 689 cilvēki, tā ir vismazākā Vidzemes pilsēta.

Ziņu lente
0