Kā lai iztiek bez Krievijas kravām: Latvija ieguldīs galvenajā ostā pusmiljardu eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovПеревалка угля в Рижском порту
Перевалка угля в Рижском порту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgā cer uz Krievijas un Eiropas attiecību uzlabošanos un uz to, ka kaut kāds Krievijas tranzītkravu apjoms tomēr ies cauri Rīgas ostai.

RĪGA, 7. februāris – Sputnik. Rīgas ostas attīstības programma tuvākajiem desmit gadiem paredz investīcijas pusmiljarda eiro apmērā, vēsta Skaties.lv.

Kaut gan pēdējo gadu laikā kravu pārkraušanas dinamika neiedrošina, galvenokārt uz Krievijas energoresursu tranzīta apjomu samazināšanās rēķina, ostas vadība nezaudē cerību paaugstināt konkurētspēju.

Перевалка угля в Рижском порту - Sputnik Latvija
Netīrajam tranzītam beigas: termināls Krievu salā glābs Rīgu no ogļu putekļiem

Rīgas Brīvosta ir un paliek Latvijas lielākā osta gan pēc kravu apgrozījuma, gan pēc apkalpoto pasažieru skaita. Priekš Latvijas tas ir viens no galvenajiem tranzīta sistēmas mezgliem.

Iepriekšējos gados kravu apgrozījums Rīgā stabili krities, kaut gan pērn nedaudz pieauga līdz 36,4 miljoniem tonnu, pateicoties Krievijas ogļu piegāžu pieauguma. Krievija nosūtīja daļu ogļu uz Rīgu, jo Krievijas infrastruktūra tobrīd pieredzēja modernizāciju.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Krievija grasās noslogot ar oglēm savas ostu jaudas, nevis atdot ogles Latvijai un Igaunijai. Tiek plānota jaunu termināļu celtniecība, kā arī pārorientēšanās uz augošo Āzijas tirgu, kur ogles nonāks pa dzelzceļu.

Tagad Rīgas osta novirzīs visus pūliņus kravu meklējumiem Krievijas kravu aizvietošanai. Ostas vadība lolo lielas cerības uz konteineru pārvadājumiem ar lielāku pievienoto vērtību. Tāpat plānots veltīt vairāk uzmanības pasažieru pārvadājumiem un apkārtējās vides drošības jautājumiem.

Перевалка угля в Рижском порту - Sputnik Latvija
Latvija varētu palikt bez Krievijas oglēm par vienu gadu agrāk, nekā plānots

Paredzēts turpināt investīcijas ostas infrastruktūras attīstībā.

"Skaidrs, ka tās naudas ir lielas. Ja iepriekšējos 10 gados tā aploksne bija aptuveni pusmiljards eiro, tad nākamajā periodā tā noteikti nav mazāka," uzsvēra ostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Viens no lielākajiem projektiem ir tā dēvēto Rīgas ostas vārtu paplašināšana pie Rīgas jūras līča, lai varētu apkalpot lielākus kuģus. Tas prasīs izdevumus, kuru apmērs tiek vērtēts 100 miljonos eiro.

Ostas attīstības programmas izstrādē iesaistīti konsultantus no vienas no lielākajām Eiropas ostām – Roterdamas.

"Ģeopolitika pašlaik ir lielākais izaicinājums Rīgas ostai, jo sevišķi Krievijas lēmumos. Mēs nezinām, kā tas attīstīsies. Pozitīvajā scenārijā mēs pieņēmām, ka ģeopolitiskā situācijā vairs nebūt tik saspringta, taču minimālajā – kā saspīlējums turpināsies gadiem," skaidroja Roterdamas ostas analītiķis.

Analītiķis paredz, ka Krievijas kravu plūsma cauri Latvijai samazināsies, taču diez vai pilnībā apstāsies.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, ostas attīstības negatīvais scenārijs paredz kravu apgrozījuma samazināšanos līdz 29 miljoniem tonnu.

Ziņu lente
0