Restorānu ēdieni par zemām cenām: Latvijā sāks darbu jauna mobilā lietotne

© Sputnik / Sergey MelkonovЦентр отдыха Lido на улице Краста
Центр отдыха Lido на улице Краста - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietotnes izstrādātāji iecerējuši dāvāt iespēju sameklēt restorānus, kas pirms slēgšanas gatavi pārdot ēdienus daudz lētāk, lai nenāktos tos izmest.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Vairākās Eiropas valstīs jau strādā mobilās lietotnes, kas ļauj sameklēt sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus, kuri gatavi vakaros pārdot savus ēdienus lētāk, lai nenāktos pārtiku izmest. Tagad tiek izvērtēta iespēja ieviest šādu digitālo risinājumu arī Latvijā, vēsta skaties.lv.

Lai arī Latvijā neviens neapkopo statistiku par pārtikas zudumiem, agrākie pētījumi liecina, ka valstī ik gadu viens iedzīvotājs atkritumos izmet 115 kilogramu pārtikas produktu, kas patiesībā ir pietiekami labi lietošanai uzturā.

Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi nav lielākais zudumu avots – tie izmet 14% kvalitatīvu produktu (lielāko apjomu – 38% - izmet pašas mājsaimniecības). Taču starp restorāniem un kafejnīcām ir uzņēmumi, kuriem uzlabojumus ieviest būtu visvienkāršāk.

Francijas un Anglijas pēdās

"Pasaules dati rāda, ka trešā daļa pārtikas tiek izmesta, protams, arī Latvijā ir problēma," – pastāstīja Latvijas lielākā ēdināšanas uzņēmuma "Lido" pārstāve Gunita Daine.

Laimas šokolāde - Sputnik Latvija
Mazturīgie varētu saņemt šokolādi ar izbeigušos derīguma termiņu

Viņā norādīja, ka arī "Lido" pārtikas atlikumi nav sveši. Tāpēc uzņēmums jau sācis sarunas ar Pasaules Dabas fondu par iespēju piedalīties lietotnes radīšanā, kas ļaus mazināt pārtikas atkritumu daudzumu.

"Francija, Dānija, kas ir realizējušas šādus projektus, tur ļoti būtiska loma bijusi sabiedrības līdzdalībai. Tas ir iespējams visiem kopā," – apliecināja Daine.

Pēc viņas domām, pircēji ideju pieņems un lietotne ātri iedzīvosies.

Nav ko piedāvāt projektam

Taču uzņēmums "Vairāk Saules"projektā nepiedalīsies. Tā vadītājs Endijs Bērziņš norādīja, ka arī viņiem ir pārtikas atkritumi, taču tiem parasti ir beidzies derīguma termiņš, jo svaigu produktu pārpalikumu uzņēmumā gandrīz nav.

"Ja pasūti picu, tad tavu picu uzcep šinī mirklī," - norādīja Bērziņš.

Uzņēmumos, kur porcijas tiek pagatavotas pēc pasūtījuma, gatavās porcijas dienas beigās pāri nepaliek.

Interese ir liela

Pasaules Dabas fonda pārstāve Magda Jentgena atklāja, ka uzrunātie cilvēki un uzņēmēji aktīvi interesējas par iespējām samazināt pārtikas zudumus.

Viņa īsumā pastāstīja, kā darbotos aplikācija: ja paredzams pārtikas atlikums, uzņēmums par to vienkārši paziņo un piedāvā cenas atlaides.

"Ja viņi redz, ka mums šodien ir kaut kas par daudz, tad darbinieks ieiet aplikācijā un informē pircējus. Tad viņš var rezervēt to porciju un noteiktā laikā aiziet pakaļ," - stāstīja Jentgena.

Vispirms Pasaules Dabas fonda speciālisti plāno kopā ar uzņēmējiem izveidot izmēģinājuma versiju. Ja viss ritēs kā iecerēts, pārtikas zudumu mazināšanas lietotne būs gatava sešu mēnešu laikā.

Ziņu lente
0