Linkaitim nepatīk dzelzceļa elektrifikācijas "samuļļātais" projekts

© Sputnik / Sergey MelkonovAS "Pasažieru vilciens"
AS Pasažieru vilciens  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tālis Linkaits uzskata, ka Latvijas dzelzceļa elektrifikācija atbilst mūsdienu vajadzībām, taču pats projekts ir neloģisks.

RĪGA, 2. februāris — Sputnik. Dzelzceļa elektrifikācijas projekts tā pašreizējā izskatā ir neloģisks, un divu nedēļu laikā tiks izvērtēts, pastāstīja jaunais satiksmes ministrs Tālis Linkaits intervijā LTV.

"Dzelzceļa elektrifikācija pati par sevi ir vajadzīga lieta, taču konkrētais projekts ir gadiem muļļāts, novilcināts un tagad esam pie neloģiskā modeļa," — norādīja Linkaits.

Viņš piebilda, ka projekts paredz iecirkņa elektrifikāciju no Daugavpils un Rēzeknes līdz Šķirotavas stacijai Rīgā, taču nav saprotams, kas notiks tālāk, kā kravas nokļūs ostā.

Turklāt jānovērtē projekta tieša un netieša ietekme uz budžetu un cik tas ir loģisks kopumā. Pirmais vērtējums plānots divu nedēļu laikā, informēja ministrs.

Dzelzceļš - Sputnik Latvija
Latvijas tranzīta beigu sākums: pārvadātājus šausmina jaunais tarifs

Iepriekš politiķis norādīja, ka vēlas noskaidrot, vai iespējams projektu atcelt, kāds ir tā finansiālais pamatojums un ietekme uz valsts budžetu. Pēc viņa domām, jautājums ir daudz plašāks: cik atbildīga līdz šim bijusi valsts kā LDz akcionārs. Politiķis atgādināja, ka laikā, kad LDz guva peļņu un varēja to ieguldīt uzņēmuma attīstībā, valsts centās maksimāli atņemt peļņu un finansēt savas tekošās vajadzības, nerūpējoties par dzelzceļa attīstību. Tagad, kad uzņēmuma ekonomiskā un finansiālā situācija ir mainījusies, jāmeklē dažādus variantus tā normālas darbības saglabāšanai.

Latvijas dzelzceļa elektrifikācija Austrumu-Rietumu virzienā plānota līdz 2030. gadam. Pirmajā posmā plānots elektrificēt Daugavpils-Krustpils, Rēzeknes-Krustpils un Krustpils-Rīgas dzelzceļa līnijas. Kopējie izdevumi dzelzceļa elektrifikācijas pirmajā posmā plānoti 441 milj. eiro apjomā. Lielu daļu līdzekļu piešķir ES, taču pašam uzņēmumam jāatrod 94 milj. eiro. Tas plāno aizņemties līdzekļus Eiropas investīciju bankā. Pašreizējā eirofondu līdzekļu apgūšanas periodā šis projekts ir lielākais ES finansējuma apjomu ziņā.

Ziņu lente
0