Guļu ar Putina portretu! Mamikins komentēja baumas par raksta rediģēšanu Wikipedia

© Sputnik / Sergey MelkonovМамыкин с пакетом поправок по которым евродепутатам предстоит голосовать в течение дня
Мамыкин с пакетом поправок по которым евродепутатам предстоит голосовать в течение дня - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Andrejs Mamikins noliedz baumas par to, ka viņš Krišjānim Kariņam veltītajā materiālā Wikipedia "pārvērtis" Latvijas premjerministru par Amerikas politiķi, taču uzskata, ka viņam tik un tā neticēs.

RĪGA, 29. janvāris – Sputnik. Eirodeputāts Andrejs Mamikins komentēja bijušā KPV LV partijas locekļa Ilmāra Poikāna (plašāk pazīstams kā hakeris Neo), minējumu par to, ka tieši Mamikins, iespējams, sagrozījis rakstu par jauno Latvijas premjeru Krišjāni Kariņu "Vikipēdijā".

Andrejs Mamikins 24. janvārī pamanīja, ka Wikipedia variantā angļu valodā jaunais premjerministrs Krišjānis Kariņš, kuram ir ne vien Latvijas, bet arī Amerikas pilsonība, norādīts kā amerikāņu politiķis. Wikipedia lapas ekrānuzņēmumu Mamikins publicēja savā Facebook lapā.

Pēc trim dienām, 27. janvārī, Ilmārs Poikāns Facebook publicēja "atmaskojošu" izmeklēšanu par Kariņam veltītā raksta labojumu vēsturi "Vikipēdijā" un secināja, ka labojumus, iespējams, iekļāvis Mamikins.

Poikāns norādīja, ka kopš raksta izveidošanas brīža 2017. gada maijā tajā bija norādīts, ka Kariņš ir Latvijas politiķis. Taču 24. janvārī kāds Jon deluxe to grozījis un "pārvērtis" Kariņu par amerikāņu politiķi. Poikāns norādīja, ka labojumu autors pieļāvis kļūdu artikulu izvēlē, tātad angļu valoda neesot viņa dzimtā valoda. Tāpat Poikāns pārbaudīja citus Jon deluxe labotos Wikipedia materiālus un konstatējis, ka pārsvarā tie veltīti PSRS tēmai. Tajā pašā dienā, 24. janvārī, raksts par Kariņu "Vikipēdijā" atguva sākotnējo veidolu, viņš atkal "kļuva" par Latvijas politiķi. Neilgajā laika periodā, kad rakstā saglabājās izmaiņas, Andrejs Mamikins paspējis to pamanīt un publicēt paziņojumu savā Facebook. Pēc Poikāna domām, šāda eirodeputāta "operativitāte" varētu liecināt par to, ka Jon deluxe ir ir Mamikina paša segvārds, vai, iespējams, tas ir vienkāršs "bandinieks", ko vada "režisors" no Austrumiem. Politiķis gan piebilda, ka iespējami arī citi varianti.

Šajā jautājumā sākusies diskusija, tāpēc portāls Jauns.lv palūdza A.Mamikinu komentēt situāciju un pastāstīt, vai tiešām viņš labojis rakstu par Kariņu. A.Mamikins šīs aizdomas noliedza.

"Lietotāja profils, kurš labojis rakstu "Vikipēdijā", man nepieder un nekad nav piederējis. Man vispār nav nekāda profila "Vikipēdijā". Par Kariņa raksta labojumu no "a Latvian politician" uz "a American politician" es uzzināju nejauši. Publikācijas brīdī manā Facebook (ceturtdien, 13:21) raksts "Vikipēdijā" izskatījies tieši tā," - pastāstīja Mamikins.

Pēc viņa sacītā, Poikāns, Latvijas Universitātes Informātikas un matemātikas institūta darbinieks, bez jebkādām grūtībām varētu pārliecināties, ka Mamikinam nav nekāda sakara ar profilu "Jon deluxe", taču nevēlas noskaidrot patiesību.

Andrejs Mamikins norādīja, ka Poikāna "atmaskošana" tika publicēta pirmajā dienā pēc Eiroparlamenta priekšvēlēšanu perioda sākšanās. Savukārt Poikana advokāts Aleksejs Loskutovs, kurš viņu bez maksas aizstāvēja lietā par augstāko ierēdņu algu datu zādzību, nesen stājās Kariņa vietā Eiropas Parlamentā. " Neo no politiskā viedokļa ir svarīgāk tiražēt baumas par Kremļa roku, nekā noskaidrot patiesību," - uzskata Mamikins.

Noslēgumā Mamikins publicēja amizantu uzrunu lasītājiem, kuri tik un tā nenoticēs, ka viņš nav "Kremļa aģents".

"Jā, es, Andrejs Mamikins, esmu krievs, dzimis Putina pilsētā – Ļeņingradā, naturalizējis pilsonis, katru nakti guļu ar Krievijas Federācijas prezidenta portretu. Sakarus ar Krievijas prezidentu es uzturu ar sava mobila telefona palīdzību, ja tajā uzgriež 02 un skaļi iekliedzas "Slava Rossii!", pa FDD specaparātu mani savieno ar Krievijas prezidenta sekretāru," - uzrakstīja Mamikins un papildināja publikāciju ar fotogrāfiju, kurā viņš redzams ar Krievijas prezidentu.

Ziņu lente
0