Rinkēvičs: Latvijas piederīgo statuss Lielbritānijā netiks mainīts

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un Lielbritānijas abpusējā vienošanās ir provizoriski sasniegta.

RĪGA, 23. janvāris – Sputnik. Lielbritānijā līdz šī gada 29. martam ieceļojušo Latvijas piederīgo statuss nemainīsies pēc Brexit pat gadījumā, ja netiks panākta vienošanās par izstāšanos no ES, paziņoja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs LTV raidījuma "Rīta panorāma" intervijā.

Viņš paziņoja, ka Latvijas un Lielbritānijas abpusējā vienošanās ir sasniegta, taču tai vēl ir nepieciešamas Lielbritānijas valdības paziņojums un Latvijas Saeimas lēmums.

Вестминстерский дворец в Лондоне - Sputnik Latvija
Lielbritānijā atvērta Eiropas Savienības pilsoņu reģistrācijas programma

"Pie tā šobrīd strādā mūsu Saeimas Ārlietu komisija. Pēc tam, protams, mums ir ļoti daudz darba citos jautājumos, lai grozītu likumus, lai piemērotos. Es nedomāju, ka viss būs gludi. Būsim godīgi: tas ir tāds process, kuru neviens nevar noprognozēt," pateica Rinkēvičs.

Viņš piebilda, ka, spriežot pēc pēdējiem britu amatpersonu izteicieniem, top skaidrs, ka valdība, vismaz šobrīd, izslēdz atkārtota referenduma rīkošanu, taču "visas pārējās iespējas ir absolūti atvērtas".

Pagājušajā nedēļā britu parlamentārieši noraidīja valsts premjerministres Terēzas Mejas piedāvāto Brexit vienošanos. Galveno turpmāko notikumu variantu vidū ir: izstāšanās no ES bez vienošanās vai Brexit datuma atlikšana uz vēlāku laiku, pirmstermiņa vispārējo vēlēšanu vai jauna referenduma rīkošana, kurš vispār varētu atcelt Brexit.

Pēc tam Rinkēvičš apsolīja, ka aicinās Latvijas valdību vai Saeimu pieņemt lēmumu, kurš paredz līdzšinējo Latvijā dzīvojošo britu tiesību garantēšanu, lai panāktu analoģiskus britu valdības pasākumus attiecībā pret Latvijas piederīgajiem.

Ziņu lente
0