Iziešana no BRELL neatbrīvos Baltiju no Krievijas elektroenerģijas importa

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasВысоковольтные линии электропередачи
Высоковольтные линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministrs pastāstīja, kas notiks ar Krievijas elektroenerģijas piegādēm pēc Baltijas valstu iziešanas no BRELL.

RĪGA, 22. janvāris – Sputnik. Baltijas valstu izstāšanās no tā dēvētā BRELL loka neatceļ Krievijas elektroenerģijas komercpiegādes reģionā, paziņoja KF enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks pēc pārrunām ar Eirokomisiju (EK).

Iepriekš Novaks sarīkoja tikšanos ar EK enerģētiskās savienības viceprezidentu Marošu Šefčoviču. Puses apsprieda arī paredzētās Latvijas, Lietuvas un Igaunijas atslēgšanās tematu no BRELL enerģētikas loka.

"Tostarp apspriedām arī to, ka komercdaļai ir jāpaliek. Tās plūsmas, kuras šodien tiek īstenotas no Krievijas Federācijas un Baltijas valstīm, – tā ir gan jauda, gan elektroenerģija, kura ļauj mums nodrošināt elektroenerģijas eksportu uz šīm valstīm," citē Novaku RIA Novosti.

Ministrs atzīmēja lēmuma par iziešanu no BRELL nepamatotību, kuru pieņēma Baltijas republikas.

"Mēs esam tam gatavi, mēs esam veikuši noteiktas investīcijas Kaļiņingradas energosistēmā, Krievijas ziemeļrietumu energosistēmā. Mūsu energosistēma ir gatava strādāt jebkādos apstākļos. Kaut gan uzskatām, ka tas, protams, ir nepamatoti. Tas pirmām kārtām palielina izdevumus Baltijas valstīs. Šodien mēs to apspriedām," pateica Novaks.

Электроподстанция  - Sputnik Latvija
Ministrs mierina lietuviešus pēc Putina vārdiem par cenu, ko prasīs izstāšanās no BRELL

Savukārt Šefčovičs uzsvēra, ka gaidāmajai atvienošanai jānorit droši priekš BRELL dalībniekiem.

"Eiropas Komisija joprojām ir pilnībā uzticīga šī mērķa sasniegšanai līdz 2025. gadam – bez jebkāda riska Baltijai, Krievijai vai Baltkrievijai," uzrakstīja Šefčovičs Twitter.

Baltijas valstu energosistēmu desinhronizācija ar Kreivijas energosistēmu ir ieplānota 2025. gada 1. janvārī, republikas pievienosies kontinentālās Eiropas elektrotīklam. Šobrīd Latvijas, Lietuvas un Igaunijas energosistēmas strādā sinhronā režīmā ar pēcpadomju energosistēmu tā dēvētajā BRELL lokā. Krievija ir gatava Baltijas valstu atslēgšanai no tās tīkliem un maijā grasās notestēt Kaļiņingradas apgabala energosistēmas darbību autonomā režīmā. Baltijas republiku izmēģinājuma atslēgšana no BRELL tiek plānota jūnijā.

Ziņu lente
0