Topošais satiksmes ministrs vēlas nacionalizēt Latvijas ostas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ostu nacionalizācijas ideja diezin vai tiks iekļauta valdības deklarācijā, taču satiksmes ministra kandidāts Tālis Linkaits apņēmies to pieprasīt.

RĪGA, 17. janvāris — Sputnik. Satiksmes ministra amata kandidāts Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) vēlas panākt Latvijas ostu nodošanu valsts īpašumā, vēsta Latvijas Radio.

Patlaban valsts dala lielo ostu pārvaldi ar atbilstošajām pašvaldībām. Rīgas un Ventspils brīvostas valdē strādā četri pašvaldības pārstāvji un četri Ekonomikas, Finanšu, Satiksmes un Vides ministriju pārstāvji. Liepājas Brīzās ekonomiskās zonas valdē (tajā iekļāuta arī osta) strādā trīs ministriju pārstāvji, trīs pašvaldības pārstāvji un trīs vietējie uzņēmēji, ko ieteikusi pilsētas dome.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Kučinskis pastāstīja, kādā gadījumā jaunais Ministru Kabinets "uzsprāgs" mēneša laikā

Linkaits atklāja, ka ostu pārvēršana par valsts kapitālsabiedrībām esot pirmais solis izdevumu sarakstā, kas nosprausti satiksmes ceļu nozarei, un viņš vēlētos šo punktu redzēt valdības deklarācijas gala variantā.

Politiķis atgādināja, ka Klaipēdas un Tallinas ostas ir valsts uzņēmumi un šis stāvoklis ļaujot Lietuvai un Igaunijai aktīvāk cīnīties par kravu piesaisti.

"Tas princips, kas ir iedibināts Latvijas ostās – puse uz pusi pārvalda gan valsts, gan pašvaldība -, bieži vien neļauj ostām funkcionēt un pieņemt lēmumus. Rīgas ostā ir daudz brīvas zemes, kas netiek piedāvāta investoriem. (Ostas – red.) strādā pašvaldību valdošo partiju interesēs, ir dažādi reklāmas un mārketinga izdevumi," – teica Linkaits.

Plānus īstenot viņš iesaka pakāpeniski, apgūstot juridiskos un īpašumtiesību aspektus. Politiķis pauda cerību uz pašvaldību un ostu pārvalžu izpratni, risinot šo jautājumu.

Ostu asociācijas izpilddirektors Kārlis Leiškalns kategoriski iebilst pret lielo ostu nacionalizācijas plāniem.

Флаг Евросоюза на фоне здания в Брюсселе - Sputnik Latvija
Bloomberg: kāpēc Latvijai ir tik grūti izveidot valdību

"Es nesaprotu, ko viņi vēlas nacionalizēt? Zemi? Ostu? Viņus interesē ostu maksas, kuru varētu neieguldīt ostu uzturēšanā, bet sadalīt kā dividendes," – teica Leiškalns.

Politiskās partijas, kas piedalās pārrunās par jaunās valdības veidošanu, arī neatbalsta priekšlikumu.

Valdības deklarācijas teksts tiks saskaņots tuvājajās dienās, taču neoficiālās  prognozes liecina, ka ideja par ostu statusa izmaiņu ierosinātajā formulējumā tajā neizskanēs.

Ziņu lente
0