Enerģētiķi pamatojuši elektrības cenu pieaugumu Latvijā par 20%

© Sputnik / Sergey MelkonovОпора линии электропередачи
Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektropārvades līnijas tehniskās apkalpes darbi Baltkrievijā noveduši pie elektroenerģijas cenu pieauguma Baltijā.

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā pieaugusi par 20% sakarā ar tehniskās apkalpes darbiem elektropārvades līnijā starp Lietuvu, Latviju un Baltkrieviju, kā arī zemo ūdens līmeni rezervuāros.

Elektroenerģijas cenas Igaunijā pieauga par 13%, līdz 52,78 eiro par MWh, Latvijā – par 20%, līdz 56,13 eiro par MWh, Lietuvā – aptuveni par 21%, līdz 56,14 eiro par MWh.

Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Šmits: Latvija nav tik bagāta, lai pirktu enerģiju par augstāku cenu, nekā tirgū

Elektrum Lietuva eksperti uzskata, ka cenas reģionā ietekmēja ikgadējie tehniskās kontroles darbi elektropārvades līnijā starp Lietuvu, Latviju un Baltkrieviju. Cenu pieaugumu ietekmēja arī zemais ūdens līmenis ziemeļvalstu HES rezervuāros, norādīja uzņēmuma speciālisti.

Salīdzinājumā ar aizvadīto nedēļu elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieaudzis par 9% - līdz 618 GWh, izstrāde pieaugusi par 15% - līdz 398 GWh. Nedēļas laikā visas trijas Baltijas valstis izstrādājušas 64% tām nepieciešamās elektroenerģijas.

Iepriekš Igaunijas enerģētiskais koncerns Eesti Energia informēja, ka aizvadītajā gadā Baltijas valstis biržā Nord Pool iegādājušās lielu elektroenerģijas apjomu – cenas ziņā tā ir izdevīgāka nekā, piemēram, enerģija, ko ražo stacijas Igaunijā, kas darbojas uz slānekļa rēķina. Ražotāji ES maksā nodevas par ogļskābās gāzes izmešiem elektrības ražotnēs, savukārt ražotāji Krievijā un Baltkrievijā tādu nodokli nemaksā.

"Patiesībā šī situācija nodrošinājusi Krievijai milzīgu konkurences priekšrocību Baltijas valstīs un Somijā," – atklāja Eesti Energia izpilddirektors Hando Sutters.

Ziņu lente
0