Politika

Paslikti argumenti: topošais ministrs Pūce ir skeptisks attiecībā uz Rīgas domes atlaišanu

© Photo “Attīstībai / Par!” Юрис Пуце на конференции объединения "Для развития - За!"
Юрис Пуце на конференции объединения Для развития - За!  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kas mulsina Saeimas Juridisko biroju Gerharda likumprojektā par Rīgas domes atlaišanu, un kāpēc ārkārtas vēlēšanas, ja tās arī notiks, netiks nozīmētas vienlaikus Eiroparlamenta vēlēšanām.

RĪGA, 15. janvāris – Sputnik. Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, visticamāk, tomēr nenotiks. Aizejošais ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) turpina gatavot likumprojektu par galvaspilsētas pašvaldības atlaišanu, taču dokumenta nonākšana līdz Saeimai būs atkarīga jau no jaunās valdības. Savukārt potenciālais reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ("Attīstībai/Par!") skeptiski vērtē juridisko argumentāciju par labu domes atlaišanai, raksta Skaties.lv.

Par šāda likumprojekta sagatavošanu Gerhards paziņojis jau decembra vidū, pēc tam, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja vairākas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Satiksme" amatpersonas. Taču likumprojekta virzību apturēja tehniskās valdības vadītājs Māris Kučinskis, kurš atteicās iekļaut to dienas kārtībā.

Рижская дума - Sputnik Latvija
KNAB: Rīgas dome nav pārkāpusi likumu

Taču Gerhards neatmeta domu atlaist Rīgas domi. Otrdien, 15. janvārī, tiks rīkota pēdējā sanāksme par likumprojekta saskaņošanu, kurā juristi apstiprinās dokumenta galīgo anotāciju. Tā ir papildināta ar detalizētu pašvaldības sanāksmes atlaišanas pamatojumu.

Tā kā 15. janvārī, acīmredzot, notiks pēdējā Kučinska valdības sēde, jautājumu par likumprojekta iesniegšanu Saeimā, visticamāk, nāksies risināt Krišjāņa Kariņa valdībai.

Juris Pūce, kurš būs iespējamais ministrs, un kura pārziņā būs pašvaldību jautājumi, šaubās, ka domes atlaišana ir juridiski pamatota. Viņš atbalstīs likumprojektu tikai tad, ja to apstiprinās juristi.

Jau tagad ir skaidrs, ka ne visi juristi sniegs pozitīvu vērtējumu. Pret likumprojektu iebilst Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

"Manuprāt, ir pilnīgi neatbilstoša anotācija, jo anotācijā ir norādīts uz pārkāpumiem, kurus izdarījusi iepriekšējā dome, un ļoti daudzi norādītie pārkāpumi ir jau novērsti. Manuprāt, anotācija ir absolūti nepilnvērtīga," uzsvēra Meistere.

Vairākiem politiķiem pastāv arī bažas, ka ārkārtas vēlēšanās ne visas opozīcijas partijas tiks ievēlētas Rīgas domē, un nav pārliecības, ka "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" zaudēs. Neskatoties uz to, topošā Ministru Kabineta politiķi vismaz savās runās turpina apgalvot, ka Rīgas dome ir jāatlaiž, lai tiktu galā ar korupciju galvaspilsētā.

Ja jaunā valdība tomēr nolems nosūtīt likumprojektu Saeimai un tas tiks apstiprināts, tad valdošie politiķi, acīmredzot, centīsies nenozīmēt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas vienā dienā ar Eiroparlamenta vēlēšanām, jo tas varētu palielināt "Saskaņas" atbalstīšanu.

Ziņu lente
0