Intriga nav izdevusies: tikai ceturtā daļa iedzīvotāju tic "čekas maisu" informācijai

© Sputnik / Sergey Melkonov"Угловой дом" в Риге на углу улиц Бривибас и Стабу
Угловой дом в Риге на углу улиц Бривибас и Стабу - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju neuzskata, ka publicētajos LPSR VDK arhīvos patiešām minēti informatori.

RĪGA, 9. janvāris — Sputnik. Tikai ceturtā daļa iedzīvotāju tic, ka LPSR VDK kartotēka, kas publicēta 2018. gada 20. decembrī, ir autentiska un satur informatoru vārdus. Par to liecina uzņēmuma Kantar TNS aptaujas dati. Uzņēmums aptaujājis iedzīvotājus 18-60 gadu vecuma  grupā, vēsta Skaties.lv.

Tikai 25% respondentu atbildēja, ka "čekas maisu" materiāli ir autentiski, bet 27% aptaujāto pauž pretēju viedokli.

Katrs trešais (33%) aptaujas dalībnieks vienkārši paziņoja, ka šī tēma viņu neinteresējot. 15% respondentu nevarēja paust konkrētu viedokli.

Сотрудница в научной библиотеке - Sputnik Latvija
Ukraina, Baltkrievija, ASV un Krievija "lien" Latvijas "VDK maisos"

Iepriekš vēstīts, ka lēmumu publicēt LPSR VDK kartotēkas saglabāto daļu pieņēma 12. Saeima divas dienas pirms parlamenta vēlēšanām.

Patlaban lasītājiem pieejama tikai neliela arhīvu daļa – aģentu uzskaites kartiņas un tālruņu grāmata, taču pat šie dokumenti raisa šaubas.

Latvijas PSR pēdējais iekšlietu ministrs Bruno Šteinbriks atklāja, ka "čekas maisu" saturs esot, maigi izsakoties, nepilnīgs un kartotēkas svarīgākā daļa ir izvesta.

Vēl vairāk, Satversmes aizsardzības biroja bijušais darbinieks Arnolds Babris paziņoja, ka materiāli šajos arhīvos "iemesti" arī 90. gados.

Ziņu lente
0