No Latvijas NBS noliktavas pazudušas nakts redzamības ierīces

© Sputnik / Sergey MelkonovРаймондс Бергманис
Раймондс Бергманис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Nacionālo bruņoto spēku noliktavā veica inventarizāciju un atklāja inventāra trūkumu.

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Saskaņā ar Latvijas Aizsardzības ministrijas datiem, aizgājušā gada beigās NBS noliktavās tika veikta inventarizācija, kuras laikā tika atklāts inventāra trūkums, vēsta Mixnews.lv.

Patruļas kuģis Skrunda - Sputnik Latvija
Latvijas NBS steidz apbruņot floti

Saskaņā ar Latvijas Televīzijas rīcībā esošajiem datiem, no noliktavas pazuduši nakts redzamības ierīces. Tāpat ir zināms, ka sakarā ar notikušo no dienesta ir atstādināti daži NBS pārstāvji. Dienesta pārbaude ir noslēgusies, taču par sodu komandieris Leonīds Kalniņš lēmumu pagaidām nav pieņēmis. Aizsardzības ministrijā šīs konkrētās ziņas nekomentē.

Iestādē paziņoja, ka sakarā ar pazušanu Bruņotajos spēkos iniciētas divas dienesta pārbaudes un uzsākts kriminālprocess.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins pastāstīja, ka pārbaudes jau ir devušas rezultātu. Pēc viņa sacītā, "inventārs ir atrasts un noskaidrotas atbildīgās personas". Taču izmeklēšana turpinās.

To, ka pazudušas tieši nakts redzamības ierīces, Aizsardzības ministrija nedz apstiprina, nedz noliedz. Galkins pastāstīja, ka iespējamie vainīgie ir Bruņoto spēku pārstāvji.

Komentējot situāciju, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis atzina, ka "dzīvē visāda lietas notiek".

"Es jau nevaru izsekot visam, kas notiek Latvijas bruņotajos spēkos," - norādīja ministrs, piebilstot, ka pagaidām nevar izdarīt nekādus slēdzienus.

Bergmanis paskaidroja, ka pastāv atbildīgās personas, kuras atbild par notikušo. Taču izdarīt kaut kādus secinājumus līdz visu apstākļu noskaidrošanas "būtu ļoti dīvaini".

Pērnā gada septembrī tika ziņots, ka Latvijas armija iepērk nakts redzamības ierīces Zemessardzei. Aprīkojums sāka nonākt Bruņotajos spēkos no 2016. gada. Kopumā Zemessardzei bija jāsaņem 630 universālās nakts redzamības ierīces "Monoklis" un 90 – "Brilles".

Aizsardzības ministrijā norādīja, ka šīs ierīces ir speciāli pielāgotas militāriem nolūkiem. Šādas ierīces, kuras ir paredzētas militārajām vajadzībām, var iegādāties tikai Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki. Šo nakts redzamības ierīču kvalitāte, funkcionalitāte un tehniskie parametri ir labāki, nekā civilajam variantam.

"Mīklainā" pazušana

Vērtīgā inventāra "pazušanas" gadījums Latvijas armijā nebūt nav pirmais. Šoreiz armijas pazudušā inventāra cena netiek atklāta. Toties iepriekš liela izmēra trūkums tika atklāts Jaunsardzes apakšvienību noliktavās.

2018. gada oktobrī kļuva zināms par telšu, apavu un formastērpu pazušanu gandrīz 57 tūkstošu eiro vērtībā. Saistībā ar šo pazušanu tika uzsāktas divas krimināllietas.

Ziņu lente
0