Latvijā publicēta daļa no LPSR VDK arhīviem

© Sputnik / Alexey Malgavko / Pāriet pie mediju bankasСотрудница в научной библиотеке
Сотрудница в научной библиотеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Publicētas aģentu kartotēkas, LPSR VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, darbinieku telefonu grāmata , kā arī Latvijas kompartijas CK uzskaites saraksti no Valsts arhīva fondiem.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Piekļuve daļai LPSR VDK arhīvu, kuri plašāk zināmi kā "čekas maisi", atvērta vakar, 21. decembrī, portālā kgb.arhivi.lv.

Publicēto dokumentu vidū – alfabētiskā un statistiskā aģentu kartotēka, LPSR VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, darbinieku telefonu grāmata , kā arī Latvijas kompartijas CK apraksti (uzskaites saraksti) no Valsts arhīva fondiem. Plānots, ka no 2019. gada 1. maija būs pieejami arī citi VDK dokumenti. Tie tiks publicēti portālā, kolīdz tiks digitalizēti.

Bibliotēkas apmeklētājs  - Sputnik Latvija
Arhīvs atgādina: ja vēlaties izskatīt "čekas maisus", atsauciet atmiņā krievu valodu

Šobrīd dokumenti tiek publicēti orģinālā – lielākā daļa no tiem ir krievu valodā un ir rakstīti rokrakstā. Meklēšana pašos materiālos pagaidām nav paredzēta, tiek plānots, ka tā parādīsies marta beigās.

Lēmumu publicēt kartotēku apstiprināja iepriekšējā sasaukuma Saeima divas dienas pirms vēlēšanām.

Ministru Kabinets izstrādāja piekļuves kārtību dokumentiem: portālā būs jāpiereģistrējas, norādot vārdu, uzvārdu, e-pasta adresi, personas kodu un dokumentu izmantošanas mērķi. Tiesa, sākumā datu patiesīgums, kuri tiek norādīti reģistrēšanās brīdī, netiks pārbaudīts, tāpēc principā var uzrakstīt jebko. Taču nākamgad šādas iespējas vairs nebūšot, paskaidroja Nacionālā arhīva direktore Māra Sprūdža.

"Jā, to var darīt, bet tajā brīdī, kad gribēsiet tālāk izmantot šo vietni nākamgad pēc papildināšanas ar citiem dokumentiem, jūs to vairs nevarēsiet izdarīt ar šo izdomātu vārdu," pateica viņa.

Ziņu lente
0