Atkritumu dedzināšanas rūpnīca: Daugavpils iedzīvotāji strīdas ar varasiestādēm

CC0 / pixabay / Свалка
Свалка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpils iedzīvotāji iestājas pret atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecību blakus dzīvojamiem mikrorajoniem.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Ekspertu apgalvojumi par to, ka atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecība Daugavpilī neradīs negatīvu ietekmi uz apkārtējo visi, nepārliecināja pilsētas iedzīvotājus – daudzi no atnākušajiem uz projekta apspriešanu jau ziņotāju uzstāšanās laikā sāka iebilst, vēsta Latvijas radio.

Mendeļejeva ielā plānots uzbūvēt atkritumu dedzināšanas rūpnīcu ar kopējo jaudu līdz 20 tūkstošiem tonnu gadā, tuvākās mājas atrodas vien 400 metru attālumā. Tas ir ķīmiķu mikrorajons ar daudziem daudzdzīvokļu namiem. 18. decembrī pilsētas domē notika ziņojuma prezentācija par rūpnīcas ietekmi uz apkārtējo vidi, uz sanāksmi tika uzaicināti arī vietējie iedzīvotāji.

Zābaks - Sputnik Latvija
ES var sodīt Latviju par atkritumiem

Celtniecības projektu atbalsta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Daugavpilī šo ideju vada uzņēmums AADSO. AADSO valdes loceklis Aivars Pudāns paskaidroja, ka atkritumu apglabāšanas iespējas drīzumā tiks ierobežotas, tādēļ atkritumu dedzināšanas rūpnīcas celtniecība ir nepieciešama.

 "Šobrīd poligonā "Cinīši" veikta atkritumu šķirošana, kura ir izsmēlusi savas iespējas. Vairāk par 50% nav iespējams sašķirot, tas, kas netiek sašķirots, tas tiek apglabāts – ko nevar nodot otrreizējai pārstrādei. Nākamais solis – līdz 2025. gadam izpildīt direktīvu par 10% apglabāšanu, nekādu iespēju vairs nav," - paziņoja Pudāns.

Tāpat viņš apsolīja pilsētniekiem, ka rūpnīcā netiek plānots dedzināt biomasu - "tomātus, gurķus un visu pārējo".

"Tiks dedzināts tas, kas jau nonāk apglabāšanā, viss, kas nenonāk otrreizējā pārstrādē, piemēram, apģērbs, apavi, kaut kādas plēves," - paskaidroja AADSO pārstāvis.

Apgalvojumi, ka Daugavpilij nepieciešama rūpnīca un tās celtniecība nepasliktinās ekoloģisko situāciju, pilsētniekus nepārliecināja.

"Neviens Daugavpilī šo rūpnīcu nevēlas! Esmu aptaujājusi daudz cilvēku. Mēs visi raizējamies par bērnu veselību. Nevajag mums tādu rūpnīcu. Būvējiet to Demenē, kur nav cilvēku, un dedziniet atkritumus tur," - paziņoja pilsētas iedzīvotāja ziņojuma apspriedē.

"Kad mēs taisījām neatkarīgu projektu Ķīmiķu ciematā – nebija neviena cilvēka, kurš būtu par šo projektu. Kā var šādu eksperimentu taisīt?"- noradīja cits diskusijas dalībnieks. Viņš piebilda, ka Latvijā pirmo reizi plānots uzbūvēt atkritumu dedzināšanas rūpnīcu dzīvojamā mikrorajonā, un nav pieredzes, uz kuru varētu pamatoties.

Atkritumu šķirošana - Sputnik Latvija
Eksperte: Latvijai ir jāiemācās šķirot atkritumus divu gadu laikā

Jānis Āboltiņš, kompānijas Geo Consultants pārstāvis, kura sagatavoja ziņojumu par rūpnīcas ietekmi uz ekoloģiju, uzskata, ka iedzīvotāju šaubas ir saistītas ar to, ka viņi vienkārši nav pietiekami informēti šajā nozarē. Taču Eiropā līdzīgas rūpnīcas vairs nevienu neizbrīna, tās darbojas teritorijās, "kur bērnudārzi un dzīvojamās mājas ir burtiski simts metru attālumā", un tas neizraisa nekādas sūdzības, norādīja Āboltiņš.

Sakarā ar Daugavpils iedzīvotāju bažām, ka atkritumu dedzināšanas rezultātā pasliktināsies gaisa kvalitāte, Āboltiņš norādīja:

"Skaidrs, ka kaut kāda vielu emisija ir, taču tā ir ļoti maza. Salīdzinot ar esošo fona piesārņojumu. Šis potenciālais objekts rada videi nenozīmīgu ietekmi."

Ziņu lente
0