Iespējams, putni nemirs: ornitologi neiebilst pret vēja ģeneratoriem Zemgalē

© Sputnik / Алексей ПавлишакВетрогенераторы
Ветрогенераторы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ornitologi uzskata, ka liela vēju ģeneratoru parka būvniecība Zemgalē nesīs vairāk labuma, nekā kaitējuma.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Kā tika ziņots iepriekš, Zviedrijas uzņēmums Eolus plāno liela vēja elektrostaciju parka celtniecību Tukuma un Dobeles novadā.

Eolus veiks tikai parka būvdarbus, kurā tiks uzstādīta 51 vēja elektrostacija, un pēc tam pārdos to citam investoram. Pārdošanu apstiprinās Ministru Kabinets, jo vēja parks – tas ir stratēģisks objekts. Turklāt Eolus sola 250 miljonu eiro lielas investīcijas.

Taču vietējie iedzīvotāji iestājas pret projektu, raizējoties, ka ekonomiskais efekts no šīs ieceres būs tikai īstermiņā, savukārt ietekme uz vidi un cilvēku veselību – postoša. Iedzīvotājus uztrauc tādas nianses, kā magnētiskais lauks, infrasarkanā un ultraskaņas ietekme, troksnis un mirgošanas efekts.

Turklāt tik norādīts, ka teritorijā, kur tiek plānota celtniecība, atrodas nacionālās un vietējās nozīmes lauksaimniecības zemes, kā arī putnu migrācijas ceļi.

Baltijas jūra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvā Baltijas jūras krastā zvejnieku dēļ izmirst retu sugu putni

Taču ornitologi nostājušies vēja elektrostaciju parka celtniecības projekta aizstāvības pusē, vēsta Rus.lsm.lv. Putnu speciālisti uzskata, ka, iespējams, putni masveidā nemirs.

Kā norādīja Latvijas Ornitologu biedrības vadītājs Viesturs Ķerus, vēja ģeneratoru parki parasti tiek būvēti vietās, kuras nav stratēģiski svarīgas putniem – tālu no piekrastēm vai īpaši aizsargājamām dabas teritorijām. Tāpat Ķerus uzsvēra, ka Latvijas Ornitologu biedrība – tā ir dabas aizsardzības organizācija, kura atbalsta atjaunojamās enerģijas izmantošanu.

Turklāt, pēc Ķerus sacītā, speciālisti vienmēr izvērtē putnu riskus pirms būvdarbu veikšanas. Un vietā, kur Eolus grasās būvēt vēja ģeneratorus Zemgalē, putnu koncentrācija nav tik liela, jo tas ir lauks.

Iepriekš ziņots, ka tika izveidota speciāla darba grupa, kura apkopo informāciju un pētījumus par vēja ģeneratoru ietekmi. Savukārt Tukuma domes vadība jau paziņoja, ka paredz pozitīvu efektu projektam. Arī Ekonomikas ministrija sveic biznesmeņu gatavību ieguldīt lielas investīcijas atjaunojamās enerģētika projektos bez īpaša valsts atbalsta.

Taču ir jāatzīst, ka par iedzīvotāju interesēm un ietekmi uz apkārtējo vidi ministrijā tomēr pateica dažus vārdus.

Ziņu lente
0