"Divi eiro par kilometru – tas ir daudz": kas notiek ar taksometriem Latvijā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas taksometru nozarē problēmām nav gala: pasažieriem braukšanas tarifi joprojām paliek pārsteigums, turklāt asi trūkst vadītāju.

RĪGA, 20. decembris – Sputnik. Pēc Latvijas Taksistu arodbiedrības valdes locekļa Genādija Aksjonova sacītā, taksometru nozarē saglabājušās tādas problēmas, kā nepietiekama pasažieru informētība un vadītāju trūkums, vēsta Rus.lsm.lv.

No šī gada 1. jūnija Latvijas taksometru kompānijas ieviesušas svārstīgos tarifus. Tajā brīdī pašvaldības zaudēja iespēju noteikt cenu griestus taksistiem. Pārvadātāju apetīte izvērsās tik tālu, ka par vienu braucienu no lidostas uz Rīgu tagad var palūgt 40 un pat 50 eiro.

Стоянка такси в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Krāpšanās ar čekiem un negaidītas atlaides: taksometru haoss turpinās

Turklāt iepriekš ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID), veicot taksometru pārbaudes, noskaidroja, ka vadītāji bieži neizsniedz pasažieriem čekus. Turklāt VID atklāja, ka vairākos desmitos gadījumu skaitītāji taksometros neatbilda jaunajām tehniskajām prasībām, kā arī netika nodrošināta darījumu apsekošana. Tāpat tika noskaidrots, ka nepareizi tiek aprēķināti un apmaksāti nodokļi no algām.

Par konstatētajiem pārkāpumiem taksometru firmām tika piemēroti sodi 62 400 eiro apmērā.

Kā norāda Aksjonovs, problēma ar čeku neizsniegšanu pagaidām pazudusi no dienas kārtības, taču palikusi pasažieru neinformētības problēma: viņi nezina, pēc kāda tarifa viņi var braukt un pēc kāda tarifa viņus vedīs.

Pēc Aksjonova sacītā, tarifus bija jāatlaiž pirms 20 gadiem. Taču "cenas atlaišana" notiek tikai tagad, jo attiecība cena – kvalitāte Latvijas taksometrā neatbilst viena otrai.

"Daži izlēmuši, ka 2 eiro par kilometru – tas ir daudz, atgriežas pie reālajām. Un tagad ir palikusi tikai sabiedrības informētība," - uzsvēra Latvijas Taksistu arodbiedrības valdes loceklis.

Vērts norādīt, ka no 2019. gada 1. marta taksistiem Latvijā būs pienākums izvietot informāciju par braukšanas tarifiem uz automobiļa virsbūves un salonā: burtu un ciparu izmērs nedrīkst būt mazāk par 40 mm, turklāt uzrakstam ir jābūt izpildītam kontrasta krāsā attiecībā pret automobiļa pamatkrāsu vai fonu. Tādā veidā Latvijas valdība grasās atrisināt pasažieru neinformētības problēmu.

Такси - Sputnik Latvija
Taksistiem liks nosaukt cenu pirms brauciena uzsākšanas

Taču, kā sacīja Aksjonovs, tas nav vienīgais trūkums taksometru nozarē. Šeit asi ir jūtams vadītāju trūkums. Aksjonovs pat nosauca situāciju par katastrofu. Pēc viņa sacītā, no 1 700 licencēm, kuras šodien izsniegtas Rīgā, 200 netiek izmantotas, jo nav kas sēž pie stūres.

"Ja runājam par vadītāju kvalitāti: mietpilsoniski – tā ir spēle uz automātiem, savu un firmas naudas nospēlēšana, tās ir citas lietas. Trūkst vismaz tūkstotis vadītāju," - rezumēja Aksjonovs.

Ziņu lente
0