Latvijā atvērta valstī pirmā krievu tiešsaistes skola

© Foto : pixabay/StartupStockPhotosРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā atvērusies pirmā tiešsaistes skola ar mācībām krievu valodā – bērnus tajā mācīs pedagogi no Krievijas.

RĪGA, 11. decembris – Sputnik. Latvijā atvērusies pirmā tiešsaistes skola ar mācībām krievu valodā, paziņoja tās dibinātājs, publicists Vadims Gilis.

"Es priecājos par to, ka šodien varu pilnā balsī paziņot – tas ir noticis! Jau vairāk nekā gadu esmu strādājis pie sava projekta. Laikam tas ir labākais, kas man šajā dzīvē ir izdevies. Mēs esam atvēruši mūsu Latvijas krievu tiešsaistes skolu," - paziņoja Gilis pirmdien Facebook lapā.

Pēc viņa sacītā, atvērt tiešsaistes skolu viņš nolēmis sakarā ar to, ka Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija nolēma likvidēt republikā izglītību krievu valodā.

"Mēs visi zinām, kas notiek ar krievu izglītību Latvijā. Un mēs aptuveni iztēlojamies, ar ko tas viss beigsies. Tad nu lūk, apmēram pirms gada es nolēmu, ka man nevajag līst parlamenta vēlēšanās. Man jāizdara kaut kas tāds, kas sniegs reālu labumu mūsu krievu bērniem Latvijā. Kaut ko pavisam konkrētu, to, ko varēs redzēt, saprast un pieņemt kā mēģinājumu saglabātu mūsu un mūsu bērnu krieviskumu," - piebilda Gilis.

Tāpat viņš norādīja, ka krievu bērnus Latvijā mācīs skolotāji no Krievijas. "Es nolēmu, ka mums ir nepieciešama mūsu krievu tiešsaistes skola, kurā mūsu bērniem pasniegs krievu skolotāji. Īsti, no Krievijas, krievu planētā dzīvojošie. Tie, kas nebaidās runāt par mūsu valodas un mūsu vēstures nozīmīgumu, par to nozīmīgo lomu, kura ir Krievijai cilvēku civilizācijas tapšanā. Tie, kas lepojas ar savu valsti, valodu, vēsturi un kultūru," - norādīja publicists.

Вид на старую часть Таллина. Архивное фото. - Sputnik Latvija
Igaunijas parlaments atteicās no idejas likvidēt izglītību krievu valodā

Pēc viņa sacītā, atbalstu projektam sniedza Sanktpēterburgas Valsts universitāte. "Es vērsos Sanktpēterburgas Valsts universitātē ar piedāvājumu par savstarpēju Latvijas Krievu tiešsaistes skolas izveidošanu. Mani sagaidīja ar saprašanu un atbalstu," - pateica Gilis.

Pirmās literatūras, krievu valodas un vēstures nodarbības tiešsaistes skolā notika sestdien.

Latvijas Saeima 2018. gada 22. martā galīgajā trešajā lasījumā pieņēma Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz no 2019./2020. mācību gada uzsākt pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā nacionālo mazākumtautību vidusskolas posmā. Valsts prezidents Raimonds Vējonis parakstīja likumu 2. aprīlī.

Skolu pāreja pie mācībām latviešu valodā noritēs pakāpeniski. 2019./20. m.g. 80% mācību valsts valodā pamatskolā būs jānodrošina tikai 7. klasēs, 2020.21.m.g. — 7. un 8. klasēs, bet 2021./22.m.g. valsts valodā pilnībā mācīsies visā pamatskolas noslēdzošajā posmā. Vidusskolā 2020./21.m.g. pilnībā valsts valodā mācīsies 10. un 11. klašu skolēni, bet gadu vēlāk — visu klašu skolēni.

Школьница - Sputnik Latvija
Krievu valodā mācieties Krievijā, bet par lāpu gājienu – konfekte: skolas ikdiena Latgalē

Latvijā dzīvo nepilni divi miljoni cilvēku. Valstī ir viena oficiālā valoda — latviešu. Lai arī krievu valodā runā aptuveni 40% valsts iedzīvotāju, tai piešķirts svešvalodas statuss.

23. martā Latvijas Saeima apstiprināja, un 2. aprīlī prezidents Raimonds Vējonis parakstīja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz pāreju pie mācībām latviešu valodā. Mazākumtautību mācību iestāžu reformu plānots noslēgt 2021./22. mācību gadā. Latvijas krievvalodīgie iedzīvotāji reformu uztvēra ļoti negatīvi, pār valsti vēlās protestu vilnis. Krievija apsolīja darīt visu iespējamo, lai Latvijā tiktu ievērotas krievvalodīgo tiesības uz izglītību krievu valodā.

Ziņu lente
0