No Latvijas uz Lietuvu, pēc tam – uz mājām: ASV raķešu sistēma Patriot klaiņo pa Baltiju

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasAmerikāņu raķetes Patriot
Amerikāņu raķetes Patriot  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV nav uzdrošinājušās uzticēt Latvijai vai Lietuvai savu lielo spēļmantiņu – raķešu sistēmu Patriot. Amerikāņi atzina, ka atveduši bruņojumu uz Baltiju, lai demonstrētu savus spēkus.

RĪGA, 23. novembris — Sputnik. Latvijas neatkarības 100. gadadienai veltītajā armijas parādē 18. novembrī starp NATO valstu vienībām bija redzama arī ASV armijas pretgaisa un pretraķešu aizsardzības 10. grupa ar raķešu sistēmām Patriot.

Spāņu tanki Leopard, kājnieku kaujas mašīnas Pizarro, itāļu bruņumašīnas Freccia un kanādiešu bruņumašīnas LAV paliks Latvijā, taču raķešu sistēma no ASV – tā ir pavisam cita lieta. Sistēma Patriot pakavējusies valstī tikai trīs dienas – no 16. novembra līdz 19. novembrim, vēsta Rus.lsm.lv.

Зенитно-ракетный комплекс (ЗРК) С-300 - Sputnik Latvija
ASV izmantojušas Krievijas zenītraķešu kompleksu S-300 savu Patriot pilnveidošanai

ASV vēstniecības Latvijā preses atašejs Šenons Ričijs pastāstīja, ka Patriot netiks dislocēta ne Latvijā, ne kādā citā Baltijas valstī. Taču Lietuvā tā vēl pakavēsies, lai piedalītos arī kaimiņvalsts neatkarības parādē.

Tā raķešu sistēma demonstrēs ASV spēju ātri pārvietot savas vienības reģionā, kā arī apstiprinās gatavību aizstāvēt sabiedrotos, paskaidroja vēstniecībā.

Iepriekš ziņots, ka parādi Rīgā noskatījušies simtiem tūkstošu vietējo iedzīvotāju un tūristu. Svinīgais pasākums ilga aptuveni stundu. Parādē piedalījās aptuveni 1700 karavīri, zemessargi, policisti, robežsargi, ugunsdzēsēji un jaunsargi.

Latvijas militārās tehnikas skaits nebija liels. Pārsvarā tika pārstāvēta citu NATO valstu tehnika.

NATO Latvijā

Lēmums par NATO starptautiskā bataljona izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā ar kopējo karavīru skaitu virs četriem tūkstošiem cilvēku tika pieņemts Varšavas NATO samitā 2016. gada 8. jūnijā sakarā ar it kā pieaugušo "Krievijas agresiju".

Maskava vairākkārt paziņojusi, ka nav ieinteresēta situācijas eskalācijā pie tās robežām, neveic un neplāno agresīvas darbības nevienā no reģioniem, tostarp, Baltijā. Krievijas ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs norādīja, ka NATO vadībai tas ir labi zināms, taču alianse ar iedomāto Maskavas agresijas ieganstu nepārstāj novirzīt spēkus pie Krievijas rietumu robežas.

Savukārt Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu atgādināja, ka NATO jau ir izvietojusi Baltijas valstīs un Polijā 10 tūkstošus karavīru - uzbrukuma grupu, tāpēc Krievija uzturēs savus bruņotos spēkus tādā līmenī, kas garantēs valsts un tās sabiedroto militāro drošību.

Ziņu lente
0