Samaksājiet 450 eiro un pasakiet paldies: kā tūristu no ES ārstēja Rīgā

© Sputnik / Sergey MalgavkoМедсестра набирает лекарство в шприц в стационаре
Медсестра набирает лекарство в шприц в стационаре - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tūrists no ES, kuram Rīgā notikusi lēkme, nespēja saņemt viņam nepieciešamo pakalpojumu kompleksu – bez priekšapmaksas viņam tika veiktas tikai pāris manipulācijas 91 eiro vērtībā.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Vecāka gadagājuma Eiropas tūristam, kuram Rīgā palicis slikti, slimnīcā atteicās veikt visas nepieciešamās manipulācijas, jo viņam nebija līdzi nauda, savukārt vispārējā Eiropas medicīniskā apdrošināšana izrādījās nepieejama – klīnika nespēja pieslēgties viņa ID-kartes datiem. Vīrietim veica injekcijas, izrakstīja 91 eiro rēķinu un pateica, ka viņam vispār esot paveicies, ka pie viņa ieradusies ātrā palīdzība.

Stāstu par vairāk nekā 80 gadus vecā ES tūrista apkalpošanu Rīgā pastāstīja eirodeputāts no Latvijas Andrejs Mamikins.

Viņš pastāstīja, ka gados vecais tūrists Rīgā sajutās slikti un izsauca ātro palīdzību, kura pēc ilgas situācijas noskaidrošanas tomēr atbraukusi. Pensionāru atveda uz slimnīcu, visticamāk, Stradiņa slimnīcu, kur viņam netika sniegta operatīvā palīdzība, jo bija ievilcies dokumentu pārbaudes un finanšu jautājumu risināšanas process.

Ātrās palīdzības mašīna Rīgā  - Sputnik Latvija
Dzīvībai jābūt briesmās: "ātrie" attaisnojas par 40 eiro rēķinu

No sākuma pacientam palūdza pasi, kuras viņam nebija, jo Šengenas zonas ietvaros var ceļot arī ar ID-karti, kuru tūrists arī sniedza. Pēc tam ārsti pārrakstīja datus no kartes uz papīra un skaidroja, ka nevar saņemt tiešsaistes piekļuvi ārzemju tūrista slimību vēsturei, kā arī viņa vispārējais Eiropas medicīniskajai apdrošināšanai. "Mēs nevaram paskatīties, mums nav pieslēguma Eiropas medicīnas datiem," paskaidroja pacientam.

Pēc tam 1933. gadā dzimušajam tūristam palūdza papīra pensionāra apliecību, lai piešķirtu viņam pakalpojumu atlaidi.

"Tūrists atbild: "Manā ID-kartē ir visa informācija, savukārt atsevišķu, kartona, papīra apliecību mēs sen nenēsājam līdzi!" (Kāpēc ārsti nevarēja saprast, ka 1933. gadā dzimis cilvēks, laikam jau noteikti nav zīdainis – man tas ir noslēpums.) Beigās – bez pensionāra apliecības uzrādīšana – cilvēku apkalpo "pēc pilnas cenas". Par pāris manipulācijām tas bija 91 eiro," pastāstīja Mamikins savā Facebook lapā.

Ar to naudas jautājumu risināšana nebeidzās, izrādījās, ka pilns manipulāciju komplekss, kuras bija nepieciešamas pacientam, maksā 450 eiro, kurus bija jāapmaksā uz vietas, taču tūristam skaidras naudas līdzi nebija, savukārt bankas karte palika viesnīcā.

Veselības ministre Anda Čakša  - Sputnik Latvija
Čakša turpina maldināt, ātrajā palīdzībā – katastrofa: latviete vēršas pie prezidenta

"Uz pacienta piedāvājumu – izrakstiet rēķinu, pēc tam apmaksāšu, ārsts atbildēja ar atteikumu un piebilda: "Jums vispār paveicās, ka pie jums ātrā palīdzība atbrauca! Mums Latvijā tagad ir ārkārtas situācijas režīms, mēs uz ārzemnieku izsaukumiem nebraucam!" pateica Mamikins.

Beigās ārsti veica tikai minimumu manipulāciju, izrakstīja tūristam 91 eiro rēķinu, kuru apsargs pie izejas pārbaudīja, un nosūtīja viņu uz viesnīcu.

Pēc tam viņš sazinājās ar radiniekiem, kuri palūdza Mamikinam palīdzēt vecāka gadagājuma cilvēkam nopirkt vismaz bezrecepšu zāles, jo recepti Latvijā saņemt nebija iespējams, nolasīt ID-kartes čipa datus par jau esošajām citas valsts elektroniskajām receptēm – arī. Nākamajā dienā tūrists devās no Rīgas uz mājām ar radiniekiem, kuri pēc viņa bija atlidojuši.

"Un man domas galvā: "Šis mans vakars – Latvija miniatūrā. Medicīnas nav. Attieksme pret viesiem no ES – ka tik naudu dabūt, turklāt uz katra soļa – no minerālūdens viesnīcā līdz bankomātam. Un miljoni, kuri iztērēti sazin kur par godu simtgadei," noslēdz savu stāstu Mamikins par situāciju ar tūristu.

Iepriekš eirodeputāts jau piesaistījis uzmanību Latvijas medicīnai – sakarā ar medicīnas ārkārtas situācijas izsludināšanu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas Reģionālajā centrā. Tai pat laikā Latvijā ieradusies kārtējā ukraiņu karavīru partija, kuru rehabilitācijai šogad piešķirti 34 tūkstoši eiro.

"Vispār, uzskatāma situācija: valstij nav naudas neatliekamiem gadījumiem saviem iedzīvotājiem, taču ir nauda bezgalīgi brālīgās Ukrainas ārzemju karavīru rehabilitācijai," uzrakstīja Mamikins savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0