Latvijas Drošības policija ķeras pie Latviešu virtuves restorāna Krimā

© SputnikRestorāna JūRa degustācijas izlase
Restorāna JūRa degustācijas izlase  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Drošības policija ķērusies klāt restorānu īpašniekiem Krimā: restorāna JūRa saimnieces vīram Pāvelam Baškatovam piezvanīja un izsauca uz paskaidrojumu sniegšanu kopā ar sievu.

RĪGA, 9. novembris – Sputnik. Drošības policija (DP) acīmredzot nolēmusi nezaudēt laiku un rūpīgi ķerties klāt Krimas restorāna īpašnieku lietai no Rīgas.

Daudzu nosodījumu latviešu presē, jau izskanējušo Latvijas Ārlietu ministrijas draudu un DP paziņojuma dēļ par krimināllietas uzsākšanu sakarā ar nelikumīgu rīdzinieku uzņēmējdarbību Krimā, restorāns JūRa Sevastopolē jau ir ieguvis lielu popularitāti.

Prezentācijas galvenais pārsteigums - kraukšķīga cūkas kājiņa pēc senlaicīgas latviešu receptes - Sputnik Latvija
Latvija naidīgi pūlas padzīt rīdziniekus no Krimas. Restorāns "JūRa" iesaka atbildēt

Taču specdienests vai nu nolēmis, ka ar to ir par maz, vai arī apņēmās cieši turēt savu vārdu un tikt skaidrībā ar Latvijas valstiskuma miera satricinātājiem, kuri patiesībā ar vislabākajiem nodomiem vēlējās iepazīstināt Krimas iedzīvotājus ar latviešu virtuvi, un beigās paši nonāca politiskajā virtuvē. Acīmredzot, pašā svelmē.

Ceturtdien, 8. novembrī, Pāvelam Baškatovam, kurš šobrīd atrodas Latvijas teritorijā, piezvanīja no DP un uzaicināja parunāt. Uzaicinājumu saņēma ne tikai viņš, bet arī viņa sieva Viktorija Sisoļatina.

Pāvels paskaidroja, ka Viktorija sarunai ar DP ierasties nevar. Zvanītāju tas nesamulsināja, un viņš paziņoja, ka specdienests noteikti sagaidīs viņas atgriešanos.

Baškatovs neapmulsa un pateica DP pārstāvim, ka ieradīsies pats, taču tikai tad, kad saņems pavēsti. DP apsolīja, ka nosūtīs dokumentu. Un tagad Baškatovam atliek vien gaidīt.

Informāciju par to, ka viņu izsaukuši uz sarunu ar DP, Baškatovs publicēja savā Facebook lapā. Turpat viņš uzrakstīja, ka viņa sievai Viktorijai ir dzimšanas diena, un pajokoja par to, ka specdienests viņa vietā izdomājis svētku "pārsteigumu" sievai.

"Nu ko, draugi, es domāju, kā lai apsveic Viktoriju Sisoļatinu dzimšanas dienā, taču, izskatās, Drošības policija izlēmusi to manā vietā. Piezvanīja. Gaidu pavēsti," - uzrakstīja Pāvels.

Problēma tāda, ka Baškatovs ir Latvijas pilsonis, un, atšķirībā no viņa sievas – Krievijas pilsones, kurai ir uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā, Pāvels nevar pastāvīgi atrasties Krimā. Kā Latvijas pilsonis, viņš drīkst atrasties Krievijā tikai trīs mēnešus pusgadā.

Baškatovs jau nodarbojas ar uzturēšanās atļaujas nokārtošanu Krievijā, taču kamēr šāda dokumenta nav, viņš ir spiests lielāko daļu laika atrasties Latvijas teritorijā.

Restorāna īpašnieku perspektīvas

Iepriekš Sputnik Latvija intervijā eksperti stāstīja, ka Baškatova atrašanās Latvijā, ņemot vērā viņa un viņa sievas restorānu Krimā, var novest pie noteiktām sekām.

Eksperte Imma Jansone norādīja, ka DP ir ko izvirzīt Latvijas pilsoņiem, kuri viesojušies Krimā un, vēl jo vairāk, rosinājuši tur uzņēmējdarbību.

Restorāns JūRa - Sputnik Latvija
Latvija ieradusies Krimā: Sevastopolē atklāts pirmais latviešu restorāns

Jansone minēja Latvijas Krimināllikuma 84. panta tekstu, kurā teikts, ka apzināts personu grupas normatīvo aktu pārkāpums, ko nosaka ANO Drošības Padome vai Eiropas Savienība un citas starptautiskas organizācijas, ir sodāms ar brīvības atņemšanu līdz 8 gadiem. Tas pats attiecas gan uz noteiktajām, gan uz nacionālajām sankcijām.

Pēc Jansones domām, kamēr Pāvels atrodas Latvijā, DP var piemērot pret viņu jebkādus pasākumus, tostarp, aizturēšanu vai ieslodzīšanu cietumā.

Jansone uzskata, ka, tas ir iespējams, ka Latvijas pilsonis Baškatovs Latvijā tiks saukts pie kriminālatbildības. Taču interesants ir arī tas, ka nekas netraucē Latvijai saukt pie atbildības arī Krievijas pilsoni Sisoļatinu, arestējot viņu, kolīdz viņa iebrauks Latvijas teritorijā.

Jurists Alvis Pīlāgs arī bažījās, ka DP varētu izmantot šos pasākumus attiecībā pret abiem laulātājiem. Viņš ieteica Baškatovam maksimāli paātrināt Krievijas uzturēšanās atļaujas saņemšanas procesu sakarā ar to, ka Latvijā viņa brīvība tiek apdraudēta.

Abi eksperti bija vienisprātis, ka DP absolūti noteikti spēj uzsākt psiholoģisko spiedienu uz precēto pāri. Acīmredzot, specdienesta zvans Baškatovam un viņa izsaukšana uz sarunu var kļūt par pirmo šāda ietekmes varianta soli attiecībā uz uzņēmējiem.

Ziņu lente
0