Dzīvībai jābūt briesmās: "ātrie" attaisnojas par 40 eiro rēķinu

© Sputnik / Sergey MelkonovĀtrās palīdzības mašīna Rīgā
Ātrās palīdzības mašīna Rīgā  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvji atbildējuši neapmierinātam rīdziniekam, kurš izsaucis sievai "ātro palīdzību" un saņēmis rēķinu par 40,14 eiro par neattaisnotu izsaukumu.

RĪGA, 8. novembris - Sputnik. Sašutuma vilni sabiedrībā radījis rīdzinieka Alekseja Č. Stāsts, kurš saņēmis rēķinu par neattaisnotu izsaukumu 40 eiro apmērā. Tas licis Latvijas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvjiem atbildēt viņam sociālajā tīklā.

Atzīmēsim, ka sašutumu Aleksejs arī paudis sociālajos tīklos – viņš publicēja lakonisku aprakstu un "ātrās palīdzības" dienesta rēķina fotogrāfiju.

"Oktobra sākumā izsaucu ātro palīdzību sievai (bija augsta temperatūra, un viņa jutās ļoti slikti, izsaucām naktī), šodien saņēmām rēķinu. Mēs maksājam nodokļus, daļa no tiem tiek atvēlēta veselības aprūpei, un mums vēl atsevišķi jāmaksā par ātro palīdzību? Pirmo reizi mūžā saucām ātro palīdzību! Vai pie mums likumus g*ndoni raksta?" – Facebook vaicāja sašutušais rīdzinieks.

Alekseja publikācija rada plašu atbalsti – tā pārpublicēta gandrīz 2000 reižu, bet komentāru skaits jau teju sasniedzis piecus simtus. Viedokļi dalās: vienus šokējusi mediķu rīcība, citi viņus attaisno – sak, "ātrie" nav taksometra dienests, un slimniece būtu varējusi iedzert zāles temperatūras samazināšanai.

Pēc komentētāju piezīmes par to, ka augsta temperatūra vēl nav iemesls izsaukt NMPD, autors atbildēja, ka diagnozes nepārzina un dzīvesbiedrei patiešām bijis slikti: augsta temperatūra turējusies jau nedēļu, bet saaukstēšanās simptomu, piemēram, iesnu un klepus nav bijis. Viņš sapratis, ka runa ir par kaut kādu iekaisumu, taču nav gribējis riskēt un izsaucis neatliekamo palīdzību. Vīrietis norādīja, ka ir netaisnīgi uzdot diagnosticēšanu pašiem cilvēkiem, jo tas ir mediķu uzdevums.

Машина Службы неотложной медицинской помощи в Риге - Sputnik Latvija
Alga pieaugusi: mediķi Latvijā joprojām vada "ātrās palīdzības" mašīnas

Arī citi cilvēki stāstīja par NMPD, piemēram, cilvēks, būdams bezpalīdzīgs, pat bijis gatavs samaksāt par izsaukumu, taču dienests atteicies pie viņa ierasties.

"Biju mājās viens, brīvdiena, gandrīz pusnakts, zāļu nav, temperatūra – 40, nodomāju, ka nomiršu un uzreiz pat neatradīs... Piezvanīju ātrajiem, teica, ka nebraukšot... Piezvanīju vēlreiz, teica – ej uz dežurējošo aptieku... Piezvanīju vēlreiz, teica, ka nebrauks...

Aizkūlos līdz kaimiņiem, paldies viņiem, aizbrauca līdz aptiekai...

Man nospļauties, cik tur maksā ātrās palīdzības izsaukums, es gribēju, lai man palīdz... Tā nu ir..." – rakstīja Fjodors P.

Cits komentētājs paskaidroja, ka situācija izveidojusies darbinieku trūkuma dēļ NMPD, jo zināms, ka jau pašlaik tiek izmantota shēma, kuras ietvaros automašīnu vada ārsts.

"Jā, tā ir, no 01.01.19 pietrūks aptuveni 300 mediķu, lai nokomplektētu visas brigādes. Un uz temperatūru noteikti nebrauksim, vienkārši nebūs, kam braukt," – apstiprināja Innokentijs Z.

"Mēs gribam paspēt pie visiem"

Latvijas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāvji nolēma atbildēt Aleksejam ar Facebook palīdzību.

"Kādā oktobra dienā vairāki vīrieši guva grieztas, dziļas brūces, zāģējot malku. Palīdzību vajadzēja NEKAVĒJOTIES, lai cilvēki nenoasiņotu. Šajā pašā dienā no vairāku metru augstuma nokrita vairāki strādnieki. Viņi guva smagas traumas. Palīdzību vajadzēja NEATLIEKAMI. Tai pašā laikā kādam kungam, skatoties mājās televīziju, apstājās sirdsdarbība, bet kāda vecmāmiņa, kura dzīvo viena, ilgi nevēra vaļā durvis, bet kad tās atvēra, pēkšņi saļima, zaudējot samaņu. Viņu DZĪVĪBAS IZŠĶĪRA MINŪTES, un mūsu mediķiem šos cilvēkus izdevās atdzīvināt. Visos šajos gadījumos palīdzību vajadzēja neatliekami, jo DZĪVĪBA BIJA BRIESMĀS un mēs bijām vienīgie, kuri tādos brīžos var palīdzēt.

Taču tajā pašā diennaktī...

Lielpilsētā NMPD mediķi devās pie kāda cilvēka, kuram bija 38 grādus augsta temperatūra. Citu sūdzību nebija. Cilvēks bija iedzēris pretdrudža medikamentus, bet uzstāja uz brigādes ierašanos. Mediķi ieradās, apskatīja un ieteica apmeklēt ģimenes ārstu. Cilvēkam padomu vajadzēja, bet vai ārkārtas dienesta?

Neatliekamās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Arodbiedrība: ātrās palīdzības brigāžu samazināšana novedusi pie konfliktiem ar pacientiem

Šādi izsaukumi ir bieži. Katru dienu. Visā Latvijā.

Bet mēs gribam paspēt pie visiem, kuru dzīvības ir briesmās...

Šobrīd Facebook plašas diskusijas raisījis līdzīgs gadījums, kur saņemts rēķins par mediķu brigādes izsaukumu uz paaugstinātu temperatūru bez sarežģījumiem. Atgādinām, ka situācijās, kas nav neatliekamas, veselības problēmas ir jārisina ar ģimenes ārstu, dežūrārstu, speciālistu poliklīnikā vai piezvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Ja pacients šādā situācijā tomēr uzstāj uz brigādes ierašanos, tad, saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem, tas kļūst par maksas pakalpojumu, par ko zvana brīdī informē dispečers," – taisnojās NMPD darbinieki.

Taču atzīmēsim, ka Aleksejs komentāros piezīmēja – neviens viņu nav brīdinājis par to, ka tas varētu būt maksas izsaukums. Tāpēc galvenais jautājums par to, kā secināt, vai saņemsi rēķinu, vai ne, šķiet, joprojām paliek neatbildēts.

Ziņu lente
0