Dzīvojam badā, pārdodam gleznas: kā balerīnas Latvijā zaudējušas atbalstu

CC0 / PxHere / Кошелек
Кошелек - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs mēnešu periodā ienākumi nevar pārsniegt pusi no minimālās algas - 215 eiro, lai saņemtu radošo stipendiju, bet pensiju pieaugums šogad atstājis aiz šī sliekšņa daudzus trūkumā dzīvojošus radošo profesiju pārstāvjus.

RĪGA, 6. novembris — Sputnik. Šogad novērotais pensiju pieaugums par dažiem eiro atņēmis iespēju daudziem māksliniekiem pretendēt uz stipendiju radošo personu atbalsta programmas ietvaros, vēsta jauns.lv, atsaucoties uz LNT.

Šogad valsts atbalsta programmai atvēlējusi 500 tūkstošus eiro, taču patlaban apgūti tikai nepilni 80 tūkstoši, atbalstu saņēmuši tikai 42 cilvēki. Piešķirto atbalsta stipendiju skaits saruka ar katru mēnesi –  martā to saņēma 15 cilvēki, septembrī – vairs tikai viens cilvēks. Iemesls – nepilnīgs likums, kurā nosprausts pārāk zems ienākumu slieksnis, kura apstākļos bija iespējams lūgt finansiālo atbalstu, paskaidroja Latvijas Radošo savienību padomes priekšsēdētāja Dace Bluķe.

Силуэт мужчины - Sputnik Latvija
"Atbalsts trūcīgajiem" Latvijā: tagad arī maznodrošinātajām ģimenēm

Noteikumi paredz, ka trīs mēnešu periodā ienākumi nevarēja būt lielāki par pusi no minimālās algas – 215 eiro. Taču indeksācijas rezultātā pensionāri sāka saņemt par dažiem eiro vairāk – tiem, kas pērn saņēma nepilnus 215 eiro, šogad saņem 219 vai 220 eiro, kas tāpat ir ārkārtīgi maz. Šis pielikums atņēmis iespēju pretendēt uz atbalstu.

"Tad sanāca, ka mēs trūcīgajiem māksliniekiem dodam atbalsta stipendijas, bet viena liela daļa nebija pietiekoši trūcīgi," – stāstīja D.Bluķe un piebilda, ka 220 eiro, protams, ir pārāk maza pensija, lai ar to varētu izdzīvot. Īpaši tas skar cilvēkus, kam radušās veselības problēmas un nepieciešama ārstēšanās.

Sūdzas arī paši mākslinieki.

"Dzīvojam mēs badā, ēst mums nav ko, mēs pārdodam gleznas, dzīvokļus un mēģinām izdzīvot," – pastāstīja baleta māksliniece Sarma Rozenberga.

Oktobrī noteikumi tika grozīti – ienākumu griesti radošajām personām palielināti līdz 75% no minimālās algas, tas ir, virs 300 eiro, savukārt ienākumu griesti pensionētajiem māksliniekiem tika atcelti.

Pēc noteikumu grozījumu stāšanās spēkā pretendentu iesniegumu skaitks pieaudzis, Latvijas Radošo savienību padome organizējusi jau aptuveni 50 konsultācijas finansiālā atbalsta sniegšanas jautājumā, tāpēc ir cerība, ka izdosies līdz gada beigām sadalīt piešķirto pusmiljonu, un to nenāksies atmaksāt Valsts kasē.

Ziņu lente
0