Vairāk nekā trešdaļa Latvijas iedzīvotāju netic vakcinācijas labumam

© pixabayВакцинация
Вакцинация - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā 30% Latvijas iedzīvotāju netic vakcinācijas lietderībai.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Saskaņā ar Eirokomisijas rīkotās aptaujas datiem, Latvijas iedzīvotāji ārkārtīgi kritiski izturas pret vakcināciju, raksta Grani.lv.

Latvija iekļuvusi līderu trijniekā starp valstīm, kuru iedzīvotāji ir skeptiski noskaņoti pret pošu labumu.

Vakcinācija - Sputnik Latvija
Latvijā pietrūkst difterijas vakcīnu

Tikai 68,2% Latvijas iedzīvotāju neapšauba pošu lietderīgumu. Zemāks rādītājs ir tikai Bulgārijā – 66,3%.

Taču, kā norāda P. Stradiņa Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska, Latvijā ir ļoti augsts bērnu vakcinēšanās līmenis – visos pošu veidos ap 95%.

Saskaņā ar aptaujas datiem, Eiropā uzticības līmenis vakcīnām ir zemākais pasaulē. Masveida atteikšanās no vakcinācijas, pēc speciālistu domām, rada draudus sabiedrībai kopumā: slimības, pār kurām vispārēji izdevies iegūt kontroli, varētu atgriezties. Piemēram, 2018. gada pirmajā pusgadā Eiropā no masalām nomiruši 37 cilvēki, kopējais saslimšanu skaits pārsniedz 41 tūkstoti. Tas ir lielākais masalu uzliesmojums pēdējo desmit gadu laikā.

Saskaņā ar aptaujas datiem, kura tika rīkota 28 ES dalībvalstīs, vidēji 90% eiropiešu piekrīt tam, ka potes ir svarīgas. 82,8% ir pārliecināti, ka vakcinācija ir droša, savukārt 87,8% - ka vakcīnas ir efektīvas. Vislielākie rādītāji tika reģistrēti Portugālē – attiecīgi 98%, 95,1% un 96,6%.

Ziņu lente
0