Politika

"Latviju apsteidz pat Rumānija un Bulgārija": eksprezidente par "trekno gadu" skumjo galu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pastāstīja, kāpēc valsts praktiski pēc visiem parametriem atpaliek no citām Eiropas Savienības valstīm un mūžīgi velkas astē.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Pēc bijušās Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas domām, viena no globālākajām valsts problēmām ir varasiestāžu tālredzības trūkums, vēsta Grani.lv.

Vīķe-Freiberga paskaidroja, ka Latviju vada labi organizēts mazākums, kurš vadās pēc savām diezgan šaurām interesēm un nav pieradis paļauties uz ilgtermiņa perspektīvu.

Latvijā valda mazākums

Bijusī prezidente atgādināja, ka citu Eiropas Savienības valstu vidū Latvija visbiežāk stāv jebkādu reitingu beigās, un pastāv jau tādas nozares, kur to apsteidz pat Bulgārija un Rumānija, piemēram, pēc ceļu kvalitātes.

Экс президент Латвии Вайра Вике-Фрейберга - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas eksprezidente par cerībām uz Krievijas naudu: gaidiet vien

Iepriekš ziņots, ka Globālajā konkurētspējas reitingā Latvija pēc ceļu kvalitātes ieņēma 107. vietu pasaulē no 137 valstīm. Pērn pēc šī rādītāja Latvija ieņēma 95. vietu un gada laikā stipri noslīdēja lejā. Salīdzinājumam: Lietuvai ir 37. vieta, Igaunijai – 38.

Tāpat Vīķe-Freiberga norādīja, ka iestāšanās ES Latvijai sākumā nāca par labu, liekot daudziem mobilizēties, taču pēc tam valsts atkal atslābinājās.

"Pēc iestāšanās ES esam atslābuši, ir radušies vakuuma punkti. Un nāk jaunas partijas ar skaistiem mērķiem, tomēr bieži vien tās saskaras ar šauru interešu grupām, kuru spiedienam tās pakļaujas," paziņoja bijusī prezidente.

Viņa paskaidroja, ka Latvijā ir vairākas interešu grupas, kuras darbojas uz citu grupu rēķina un atgādināja joku, kuru, pēc viņas sacītā, savulaik pastāstīja viens no uzņēmējiem – "pie mums labi organizēts mazākums pārvalda neorganizētu vairākumu". Vīķe-Freiberga norādīja, ka, spriežot pēc visa, šis vairākums nespēj mazākumam likt mainīties.

"Treknie gadi"

Runājot par "treknajiem gadiem" Latvijā, Vīķe-Freiberga pastāstīja, ka reiz atgādinājusi Aigaram Kalvītim, kurš bija valsts premjerministrs no 2004. līdz 2007. gadam, Bībeles stāstu. Stāstā Ēģiptes faraonam bija sapnis, kur no sākuma parādījās septiņas treknas govis, un pēc tam – septiņas kārnas. Taču, kā noradīja bijusī prezidente, Kalvītis nesaprata mājienu un brīdinājumu.

Vīķe-Freiberga paskaidroja, ka tobrīd Latvijā bija jāsamazina inflācija un deficīts, taču Kalvītis uzskatīja, ka jāturpina baudīt treknie gadi.

"Jebkuram politiķim tā būtu smaga izšķiršanās. Tas bija jautājums par tālredzību," beigās sacīja bijusī prezidente.

Vīķe-Freiberga ieņēma Latvijas prezidenta amatu 1999. gadā, savukārt 2003. gadā tika pārvēlēta otrajā termiņā, būdama vienīgā izvirzītā kandidāte. Viņa izrādīja ievērojamu ārpolitisko aktivitāti un tika iekļauta Forbes 100 ietekmīgāko pasaules sieviešu sarakstā 2005. un 2006. gadā.

Tieši Vīķes-Freibergas prezidentūras laikā Latvija iestājās ES un NATO un nosūtīja savu militāro kontingentu uz Irāku.

Ziņu lente
0