Latvieši nav gatavi atgriezties no Anglijas pie algām, kas zemākas par 1500 eiro

CC0 / pxhere / Vīrietis ar koferi
Vīrietis ar koferi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai piekto daļu emigrējušo latviešu, kuri aizdomājas par atgriešanos dzimtenē, apmierinātu 700 eiro alga.

RĪGA, 2. novembris – Sputnik. Latvijas emigranti, kuri vēlētos atgriezties dzimtenē, norāda, ka viņus neapmierina alga, kas ir zemāka par 1500 eiro, turklāt oficiāla, vēsta LSM.

Londonā aizritējusi ikgadējā latviešu kopienu organizāciju sanāksme, kurā plaši tika apspriests reemigrācijas jautājums. Sanāksmi apmeklēja pašvaldību pārstāvji un koordinatori, viņi konsultē potenciālos reemigrantus Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas programmas ietvaros. Lielbritānijā dzīvo lielākā latviešu diaspora, tāpēc latviešu kopienu organizāciju sanāksme kļuva par labu iespēju tikties ar tiem, kuri vēlas atgriezties dzimtenē. Savukārt diasporas locekļi guva iespēju uzdot jautājumus pašvaldību un valsts pārstāvjiem.

Iemeslu vidū, kuru dēļ emigranti vēlētos atgriezties Latvijā, visbiežāk tiek saukta vēlme būt kopā ar tuviniekiem un ilgošanās pēc dzimtenes.

"Es vienmēr esmu sapņojusi par to, ka varētu atgriezties Latvijā dzīvot, jo, kad es biju maziņa, Latvija bija mūsu mājas. Es gribu savu mazo stūrīti Latvijā, kur varētu pavadīt savas vecumdienas," - saka Lielbritānijas Latviešu nacionālās padomes priekšsēdētāja Lilija Zobens.

Taču trīs ceturtdaļas no tiem, kuri vēlētos atgriezties Latvijā, norāda, ka viņus neapmierinās alga, kas ir zemāka par 1500 eiro.

"Ir viena daļa, kuriem ir domas, ka gribētu atgriezties, bet nu nav līdz galam tā doma. Bet nu lielākā daļa tomēr vēl nedomā atgriezties, jo šībrīža notikumi, kas Latvijā notiek, algas vēl joprojām mazas, un, lai ģimeni uzturētu, tomēr vajag lielākus ienākumus," - paziņoja Vulverhamptonas sestdienas skolas "Burtnieki" vecāku padomes pārstāve Baiba Turķe.

Diagrammas - Sputnik Latvija
Reemigranti var saņemt grantu biznesa uzsākšanai Latvijā

Viņas viedokli atbalsta arī Vispasaules brīvo latviešu apvienības līdzpriekšsēdētājs Pēteris Blumbergs. Viņš uzskata, ja Latvijā uzlabosies ekonomiskā situācija, palielināsies algas, cilvēki sāks atgriezties. Taču vispirms, pēc viņa domām, jāorientējas uz tiem, kas no Latvijas aizbraucis uz Eiropu. Tos, kuri aizbraukuši tālāk, piemēram, uz Ameriku, diez vai ieinteresēs reemigrācijas programma, uzskata Blumbergs.

Latvija saskarusies ar masveida iedzīvotāju aizbraukšanu pēdējo gadu laikā – pēc valsts iestāšanās ES darbspējīgi pilsoņi arvien biežāk dodas strādāt uz ārzemēm, uz ekonomiski labklājīgākām valstīm. Latvijas valdība meklē veidus, kā stimulēt pilsoņus atgriezties dzimtenē. ĀM izstrādājusi speciālu ārzemju latviešu diasporas atbalsta likumu.

Ziņu lente
0