Miljoniem krūšturu: kā Latvija atkopjas no Krievijas tirgus zaudēšanas

© Sputnik / Sergey Melkonov"Lauma Lingerie"
Lauma Lingerie - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc apakšveļas ražotāju skaita ES Latviju apsteidz vienīgi Francija; ražotājiem jāņem vērā, ka mākslīgā ķermeņa mode ir pagājusi, norādīja nozares forumā "apakšveļas Mekā" – Liepājā.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Liepājā 25.-26. oktobrī kopā sanāca apakšveļas nozares speciālisti no visas pasaules, lai piedalītos biznesa foruma Lingerie industry. Kaut arī Latvijā maz kurš aizdomājas par to, ārzemju speciālisti dēvē Liepāju par apakšveļas ražošanas "Meku", raksta Skaties.lv.

Pilsētā ir desmitiem apakšveļas ražotāju, vairums uzņēmumu 90% produkcijas eksportē. Kopumā Latviju pēc apakšveļas ražotāju skaita Eiropas valstu vidū apdzen tikai Francija. Pērn nozares apgrozījums pārsniedza 35 miljonus eiro.

Par smagu satricinājumu apakšveļas ražotājiem kļuva 2014. gads, kad asa rubļa kursa krituma dēļ tika faktiski pazaudēts galvenais noieta tirgus – Krievija. Aizritējušo gadu laikā pozīcijas Krievijā izdevies daļēji atgūt, taču nākas vairāk koncentrēties uz Eiropas valstīm – eksporta apjomi rietumu virzienā pieaug.

"Liepājā, ja tas daudzums kaut ko izsaka, tad 10 miljoni krūšturu gadā – tad nu šķiet diezgan ievērojams skaitlis, bet ne tikai tie. Ir arī materiāli, kas tiek eksportēti, mitrās salvetes un citi izstrādājumi. Tāpat arī darba vietas – šajā nozarē strādā 2500 darbinieki. Šī nozare dod Liepājai darba vietas, atpazīstamību," pastāstīja pilsētas mērs Uldis Sesks.

Foruma runātāju vidū bija dizainere Džiliana Proktore, kura pielikusi roku tādu pasaulslavenu modes zīmolu darbiem kā Armani, Tommy Hilfiger, Calvin Klein. Viņa uzskata, ka Latvijas apakšveļas nozarei ir liels potenciāls un esošais forums var kļūt par pagrieziena punktu.

"Es ceru, ka šodien mums izdosies noslēgt ne vienu vien kontraktu, vakar es biju RTU un satiku daudz talantīgu jauniešu. Es ceru, ka mums izdosies izveidot kontaktu ar mūsu valstīm," norādīja Proktore.

Apakšveļas izstāde Lingerie Show-Forum - Sputnik Latvija
Foto
Apakšveļas izstāde Lingerie Show-Forum

Lai iepazītos ar dizaineriem un Latvijas apakšveļas ražotājiem, Liepājā ieradās arī nozares modes žurnāla Intim Magazine līdzīpašniece Frančeska Spineta. Viņa norādīja, ka apakšveļas industrijā, gluži kā jebkurā citā, pārmaiņas notiek nemitīgi, un ražotājiem jāpaspēj sekot līdzi patērētāju vēlmēm.

"Apakšveļas nozare ir ļoti sensitīva industrija, tāpēc, ka šis apģērbs ir vistuvāk cilvēka ķermenim. Šodien vismodernākā apakšveļa ir tā, kas ļauj cilvēkam justies relaksētam, dabiskam. Vairs nav modē mākslīgi ķermeņi un cilvēki beidzot to ir sākuši saprast. Ja ražotājs grib sasniegt šo jauno auditoriju, ir jāspēj iet laikam līdzi," pastāstīja Spineta.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, vairums šūšanas ražotņu darbinieki Liepājā pieredzi uzkrāja fabrikā "Lauma", kura atvērās 1971. gadā.

Ziņu lente
0