Meija: latvieši drīzumā sapratīs, ka "siltas" vietas viņiem nav garantētas

© Sputnik / Табылды КадырбековKrēsls
Krēsls - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā uzbūvēt modeli ar etnisko eliti kā AAE nav iespējams, paziņoja biznesmenis un publicists Igors Meija.

RĪGA, 26. oktobris – Sputnik. Latvijas biznesā nauda ir "kreisa", un tādēļ tas ir gļēvs. Tie, kas savulaik paņēma kapitālus, baidās, ka atnāks tie, kas var tos pārdalīt, tādēļ bizness nevar būt Saeimas "perestroikas" dzinējs un valsts virziena mainītājs. Tāpat balso ierēdņi un pensionāri. Šajā situācijā krīze ir neizbēgama, uzskata biznesmenis un publicists Igors Meija.

Bizness baidās, Saeimu vēl ierēdņi un pensionāri

Pēc Meija domām, bizness Latvijā nevar Saeimai atnest politiķus, kuri strādātu valsts attīstībai, jo nav ieinteresēts tajā. Viņš norādīja, ka, ja Rietumos biznesa attiecības veidojušās gadiem ilgi, tad Latvijā tās izveidojās tikai pēc PSRS sabrukuma, un nauda tajā lielākoties ir "kreisā".

"Ne pavisam krimināla, bet arī pilnībā tīra nav, taču tāda nauda vienmēr ir gļēva," paziņoja ekonomists intervijā Press.lv.

Portfelis - Sputnik Latvija
Zaiceva: "saimnieks-latvietis" vispār aizmirsis, kas ir darbs

Tie, kas savulaik paņēma kapitālus, baidās, ka atnāks tie, kas šos kapitālus centīsies pārdalīt, tādēļ viņi bremzē gudru un jēdzīgu cilvēku ienākšanu politikā, kuri uzvedīsies neatkarīgi, uzskata Meija.

"Pati sistēma izstumj citus. No tā arī rodas biznesa vides gļēvulība: kā viņi, pieņemsim, kritizēs vietējās varasiestādes, ja viņiem būs darījumu saistības," norāda publicists.

Savukārt politiskā sistēma nevēlas biznesa apvienošanos, nevēlas, lai tas spētu kļūt par spēku, kurš spēj lobēt savas intereses.

"Saka vienu, bet dara visu, lai biznesmeņi nekļūtu neatkarīgi. Lai visi būtu kontrolējami. Lūk tā tas arī ir viss kopā saistīts," saka Meija.

Tāpēc bizness nespēj kardināli mainīt sistēmu, izvēli izdara pensionāri un ierēdņi. Ar to tiek izskaidrots tas, ka aizritējušo vēlēšanu rezultātā Saeimā, būtībā, iekļuvuši tie paši spēki. "Iezīmējas tā pati koalīcija, tikai ar jaunu nosaukumu," norādīja Meija.

Krīze ir neizbēgama

Parlamentārā republika esošajā situācijā nespēj novērst gaidāmo krīzi, uzskata ekonomists. Pēc viņa domām, pārmaiņas Latvijā var sākties tikai tad, kad tiks sasniegta kaut kāda kritiskā masa, kura sagraus sistēmu.

Nodokļu aprēķināšana - Sputnik Latvija
Nodokļu reforma – kārtējais veids aptīrīt latviešus

"Latvijā, es uzskatu, situācija sāks mainīties, kad policistu, skolotāju, ārstu, karavīru kartēs pārstās ienākt tās summas, kuras viņi ir pieraduši saņemt. Kad servisa dienestu darbinieki sapratīs, ka tie nav joki," saka Meija.

Pat titula nācijas pārstāvjiem, kuri Latvijā absolūtajā vairākumā ieņem "siltās vietas", pastāvošā sistēma negarantē, ka tās arī turpmāk saglabāsies siltas. Latvijā tādu modeli ar etnisko eliti kā AAE, kur prinči un princeses pēc etniskās izcelsmes likuma uzreiz kļūst par galveno valsts varasiestāžu vadītājiem, izveidot nav iespējams, uzsver Meija.

"Emirātos bija nafta. Latvijai nav tik nebeidzama resursa. Mūsu resurss – tā ir kredītu nauda, kuru mums aizdod," norāda ekonomists.

Pacelt ekonomiku, pārējais sakārtosies

Kamēr Latvijas Saeimā pulcējas "cilvēki ar nesaprotamu kvalifikāciju", ekonomikā brīnumi nav gaidāmi. Taču, ja sistēma tiks lauzta, un politikā ienāks jauni cilvēki, kuri spēs izveidot programmu, apspriest to ar sabiedrību, aizvākt visu etnisko murgu, viss varētu sākt darboties, uzskata Meija. Un ja sāks darboties ekonomika – viss pārējais pievienosies.

Šodien krievvalodīgo un latviešu iedalīšana divās nometnēs, šo mākslīgi izveidoto etnisko sašķelšanu apzināti atbalsta valdošā elite, uzskata Meija.

"Ja mēs sanāksim kopā un sāksim uzdot jautājumus pēc būtības – tas ir bīstami. Un no tā viņi baidās. Radīt precedentu mūsdienu Latvijas politikā ir ļoti bīstami," skaidro viņš.

Turklāt šī sašķelšana banāli palīdz nopelnīt, uzskata ekonomists.

"Paņemt miljonu cilvēku, kur katram mēnesī nepiemaksā 50 eiro – tie ir reāli 50 miljoni. Tā ir reāla nauda, kuru kāds ieliks savā kabatā, kamēr mēs lamāsimies viens ar otru," skaidro viņš savu viedokli.

Viņš norādīja, ka, ja katrs cilvēks savā individuālajā līmenī nepārstās liet eļļu ugunī,  Latvijas perspektīva ir kļūt par spoku valsti.

Ziņu lente
0