"Labāk būtu atrast jaunu simbolu": amerikāņu žurnālistu pārsteigusi svastika veikalā Rīgā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
The Moscow Times žurnālists Kevins Rotroks ieraudzījis kādā suvenīru veikalā Rīgā galdautu ar svastikai līdzīgu simbolu un bijis ļoti pārsteigts.

RĪGA, 23. oktobris – Sputnik. Amerikāņu žurnālists Kevins Rotroks, viesodamies Rīgā, nolēmis nopirkt suvenīrus un bijis nepatīkami pārsteigts, kad veikalā uzdūries galdautam ar latviešu rakstiem, vienā no kuriem skaidri saskatāma svastika.

Sava atraduma publikācijas viņš publicējis Twitter, un vietējie nacionālpatrioti tūlīt pat metās viņu pārliecināt, ka tas ir sens latviešu simbols. Tomēr žurnālists, šķiet, viedokli nav mainījis: nav īpaši piemēroti izmantot šo simbolu valstī, kur valdījusi nacistu okupācija un slepkavoti ebreji.

"Pirmkārt, tam nav nekā kopēja ar fašismu. Tas ir sens tautas simbols, datēts pirms ilgiem gadu simteņiem, pirms to sāka izmantot Hitlers, un tas ir ļoti līdzīgs svastikai, taču nav tāds pats. Otrkārt, mēs te esam atstājuši fašismu un komunismu pagātnē. Un es ļoti lūdzu jūs rīkoties tāpat," – Kevina Rotroka fotogrāfiju komentēja Dace Ševčenko.

"Es saprotu, ka svastika un tās spoguļattēli bija pirms nacistiem, tomēr ir ļoti dīvaini redzēto to valstī, ko okupējis Hitlers. Ņemot vērā latviešu kolaboracionisma tradīcijas, tas ir mazliet atbaidoši. P.s. Esmu amerikānis bez komunistiskā vai nacistiskā mantojuma," – atzīmēja The Moscow Times žurnālists.

Taču Daci viņa replika nepārliecināja, viņa turpināja stāstīt savu viedokli.

"Es saprotu jūsu bažas, taču, kā jau teicu, tam nav nekā, NEKĀ kopēja ar Hitleru. Tas ir latviešu simbols, un mēs to izmantojam, jo tas ir mūsu senās kultūras elements. Pagātnē mums ir smags laiks, saistīts ar nacistiem un komunistiem. Un mēs nevēlamies neko kopēju ar viņiem," – Dace turpināja pārliecināt.

Taču arī Kevins Rotroks nedomāja piekāpties.

​"Tas ir dīvaini turpināt to izmantot pēc Hitlera," – nerimās žurnālists.

Savukārt kāds cits apmeklētājs Toms nolēma pārliecināt Rotroku ar Dalailamas fotogrāfiju, kurā arī redzams svastikai līdzīgs simbols.

Taču žurnālists atrada iespēju iebilst.

"Cik ebrejus nacisti nogalinājuši Tibetā?" – apjautājās Kevins otram "seno simbolu" aizstāvim.

Par to, ka tas ir nevainīgs saules simbols, bija pārliecināts arī Vjačeslavs Smirnovs.

Taču Kevins Rotroks uzskata, ka labāk būtu pameklēt citu simbolu.

Izrādījās, ka pat daži latvieši nav pārliecināti par to, ka nepieciešams izmantot "ugunskrustu". Piemēram, Māris Ūdris uzskata, ka ugunskrusts pārāk cieši saistīts ar nacistiem.

​"Protams, tā ir sena zīme utt., bet not a good look (neizskatās labi – red.) lietot tās suvenīros, kurus pirks ārzemnieki. Patīk tas vai nē, bet "reapropriēt" to atpakaļ no nacistiem un asociācijām ar tiem tik ātri nesanāks," – uzrakstīja Māris.

Māra publikācija izraisīja tradicionālo diskusiju par to, ka tā nav svastika, un visi, kas domā citādi, ir muļķi un viņiem jāiet mācīties.

​""Visi, kam konkrētāis simbols asociējas ar nacismu, ir stulbeņi"...tas būtu brīnišķīgs mārketings. Pasaule mūs iemīlēs," – ironiski attrauca Māris Ūdris.

Ziņu lente
0