Absurds Liepājā: domē apkure ir, skolā - nav

© Sputnik / Roberts VicupsSkola
Skola - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā tas tā gadījās, ka ierēdņu kabinetos apkure pieslēgta jau sen, bet skolniekiem un nulles klases audzēkņiem, silti jāģērbjas.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Oktobra sākumā kāda skolēna vecāki ievēroja, ka Liepājas Domē un izglītības pārvaldē jau ir pieslēgta apkure, bet Jāņa Čakstes vidusskolā par siltajām baterijām var tikai sapņot. Šī situācija izraisīja neizpratni, jo skolu apmeklē arī tā sauktās nulles klases audzēkņi - pirmsskolas izglītības kursu sagatavošanas mācekļi, raksta Skaties.lv.

Kamēr klasē, kur nodarbojas piecus vai sešus gadus veci bērni, ir auksts, Liepājas domes ēkā, kas atrodas simt metru attālumā no skolas, jau ir silti.

"Absurds! Liepājas pilsētas domē jau bija pieslēgta apkure. Kā noskaidroju, arī par izglītību pilsētā atbildīgajai iestādei arī tajā dienā jau bija silti radiatori. Ko tas nozīmē? Pieaugušajiem tiek nodrošināts normāls mikroklimats, bet bērniem jātuntulējas biezās drēbēs? Varbūt drīzāk vajadzētu otrādi?" - sašutusi jautā Leonora, pirmsskolas audzēkņa māte.

Nedēļu vēlāk Liepājā ieradās žurnālisti un pārliecinājās, ka nekas nav mainījies: skolā apkures sistēma vēl nav strādājusi, bet domē un izglītības pārvaldē jau bija pieslēgts siltums.

Klases telpa. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Mācās trijatā: vairākās Latvijas skolās 10. klasē mācās tikai trīs pusaudži

Pašvaldība apkures savā ēkā pieslēdz pēc saviem normatīviem, bet siltuma padevi skolās regulē Ministru kabineta noteikumi.

Kā paskaidroja Liepājas izglītības pārvaldes direktore Kristīne Niedre-Lehtere, par apkures pieslēgšanu skolā atbild izglītības iestādes direktors. Viņai katru dienu jāmēra temperatūra, un pēc viņas pieprasījuma siltums tiks pieslēgts trīs stundu laikā.

"Skolā katru dienu tiek mērīta temperatūra. Termometra stabiņš līdz šim nav noslīdējis zem +19 grādiem," - stāsta skolas direktore Inta Freiberga.

Lieta tāda, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, temperatūra skolā nedrīkst nolaisties zemāk par +18 grādiem. Bērnudārziem noteikumi ir tie paši. Kā paskaidroja Veselības inspekcijā, šajā gadījumā noteikumi nav pārkāpti.

Mācību grāmatas krievu un latviešu valodās - Sputnik Latvija
Krievu valoda padarījusi Baltijas valstis par ES līderiem svešvalodu prasmju jomā

"Likumā par bērnudārziem ir noteikts, ka telpās, kurās uzturas bērni vecāki par trim gadiem, ir jābūt tādai pat gaisa temperatūrai, +18 grādi. Cits jautājums ir par to, cik ilgu laiku pirms bērnu ierašanās klase tiek izvēdināta un aiztaisīts logs. Tas varētu būt patiesais iemesls, kādēļ vecākiem liekas, ka telpas ir pārāk aukstas," - stāsta Veselības inspekcijas eksperte Ilona Drišļuka.

Eksperte sazinājās ar skolas direktori un apsprieda šo jautājumu, lai nākotnē pretenziju par mikroklimatu telpās nebūtu ne bērniem, ne vecākiem.

Ziņu lente
0