"Ka tik nepilsoņu nemaz nebūtu": eksperts par Latvijas apšaubāmajiem sasniegumiem

© pixabay / congerdesignZiedi kapos
Ziedi kapos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nepilsoņu skaits Latvijā sarūk nevis tāpēc, ka viņi naturalizējas, bet gan tāpēc, ka viņi aiziet viņsaulē, vai pamet valsti.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Otrdien, 16. oktobrī, Latvijas valdība pieņēma Ārlietu ministrijas sagatavoto informatīvo paziņojumu par ANO Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām izpildi Latvijā.

Paziņojumā teikts, ka nepilsoņu skaits Latvijā laikā no 2008. līdz 2018. gadam samazinājies gandrīz divkārt – no 20% no kopējā iedzīvotāju skaita līdz 11,6% un sastāda aptuveni 214 tūkstošus cilvēku.

Latvijas Krievu kopienas prezidents, Pilsoņu un nepilsoņu savienības priekšsēdētājs Vladimirs Sokolovs radio Baltkom ēterā komentēja informāciju, ko lepni sniedza Latvijas ĀM.

Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs - Sputnik Latvija
Mitrofanovs: Ārlietu ministrijas pārskats par nepilsoņiem tā ir genocīda uzslavēšana

Sokolovs paskaidroja, ka nepilsoņu skaits Latvijā sarucis nevis tāpēc, ka viņi saņēmuši pilsonību, bet gan tāpēc, ka daudzi aizgājuši viņsaulē, vai pametuši valsti.

Pilsoņu un nepilsoņu savienības priekšsēdētājs atgādināja, ka ziņojumā norādītajā laikā naturalizējušies tikai aptuveni desmit tūkstoši cilvēku. Kopš 1991. gada Latvija nekādi nespēj izkļūt no demogrāfiskās bedres. Tātad no šiem 200 tūkstošiem nepilsoņu aptuveni 32 tūkstoši mirst, apmēram 20 tūkstoši piedzimst. Turklāt lielākoties Latvijas nepilsoņi ir vecāka gadagājuma cilvēki, un viņu skaits pārsvarā sarūk mirstības rezultātā.

Sokolovs uzsvēra, ka to nekādā gadījumā nevar dēvēt par panākumiem. Viņš uzsvēra, ka būtu iespējams runāt par sasniegumiem tikai tad, ja lielāks skaits nepilsoņu naturalizētos nevis mirtu vai aizbrauktu. Viņš paziņoja, ka Latvijas ĀM savā ziņojumā vienkārši aizvietojusi jēdzienus.

"Paskatieties, kā ĀM pasniedz to kā Latvijas panākumus, bet naturalizācijas dati liecina, ka naturalizācijas nav. Tā ir jēdzienu aizstāšana – ja ĀM par panākumiem uzskata to, ka nepilsoņu skaits samazinās dažādu iemeslu dēļ, lai tik viņu vispār nebūtu, tad tie ir panākumi. Taču tie ir tādi panākumi, ka, tā sakot, labāk to nebūtu nemaz," – uzsvēra Sokolovs.

Latvijā dzīvo gandrīz 2 miljoni cilvēku. Aptuveni 250 tūkstoši no viņiem ir nepilsoņi – bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības iegūšanas palika valstī, taču viņu priekšteči nav dzīvojuši valstī pirms 1940. gada. Pārsvarā tie ir krievvalodīgie. Nepilsoņi ir republikas pastāvīgi iedzīvotāji, taču viņu tiesības ir būtiski ierobežotas.

Ziņu lente
0